Till innehåll på sidan

Göran Gustafssonpriset till Emma Lundberg

Kvinna med blont hår.
Professor Emma Lundberg. Foto: Daniel Roos, Scilifelab.
Publicerad 2022-03-09

Professor Emma Lundberg är en av fem forskare som får motta årets Göran Gustafssonpris. Priset, som delas ut till yngre forskare i matematik, fysik, kemi, molekylär biologi och medicin, består av ett forskningsanslag på 5,1 miljoner kronor per person, fördelat på tre år, och ett personligt pris på 250 000 kronor.

Emma Lundberg får priset i molekylär biologi för sitt banbrytande arbete med att utveckla teknologier och analysverktyg för storskaliga karakteriseringar av det cellulära och subcellulära mänskliga proteomet”, enligt Kungl. Vetenskapsakademien.

– Det är verkligen en ära att få det här priset! Jag är mycket tacksam mot Göran Gustafsson-stiftelsen och mina kollegor i Human Protein Atlas för att de har gjort det möjligt att bedriva den sortens forskning som vi håller på med, säger Emma Lundberg.

Lundbergs forskargrupp arbetar medspatiotemporal proteomik – hur proteinerna i våra mänskliga celler är organiserade – vilket i förlängningen kan ge svar på hur cellerna fungerar och hur sjukdomar utvecklas. Hon var nyligen med och tog fram en ny AI-baserad teknik för att modellering av funktionella system i celler, kallad MuSIC. Resultaten presenterades i en artikel i Nature.

Text: Jon Lindhe

Kontakta professor Emma Lundberg

Läs mer:

Göran Gustafssonpriser till forskning om cancertumörer och kvantmaterial

Ny AI-metod ger bättre förståelse av våra celler

Fakta: Göran Gustafssonpriset

Göran Gustafssonprisen har funnits sedan 1991 och bakom priset finns Göran Gustafssons Stiftelse för naturvetenskaplig och medicinsk forskning. Stiftelsen tillkom 1989 efter en donation av entreprenören och affärsmannen Göran Gustafsson (1919–2003) som gjort sig en förmögenhet främst genom fastighetsaffärer i Stockholm. Han var på många sätt en föregångare som oroade sig för miljöförstöring, månade om naturen och ville ge tillbaka till samhället. 

Källa: Kungl. Vetenskapsakademien