Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hon prisas för ny typ av cellulosamassa

Yuanyuan Li skakar hand med Kung Carl XVI Gustaf.
Yuanyuan Li tar emot Gunnar Sundblads forskningsfonds kompetensutvecklingspris från Carl XVI Gustaf. Foto: Carl Moser, Skogsindustrierna
Publicerad 2023-04-21

Yuanyuan Li, biträdande universitetslektor på KTH, får årets kompetensutvecklingspris från Gunnar Sundblads forskningsfond. Priset på 700 000 kronor går till hennes forskning kring en ny typ av cellulosamassa som kan ha stor inverkan på bioekonomin.

– Jag är så glad och hedrad över att få det här priset, säger Yuanyuan Li.

Yuanyuan Lis forskningsprojektet går ut på att ta fram en ny typ av cellulosamassa, kallad Aero-Pulp. Framtagningen kräver grundläggande förståelse för träs nanostruktur och teknik för nanostrukturkontroll – vilket är ett fokus för projektet.

– Aero-Pulp kombinerar vanliga massafibrer, med en längd på några millimeter, med nanocellulosa som bara är en tusendel av storleken. På grund av denna kombination får massan en stark vattenabsorption och god isoleringsförmåga, säger Yuanyuan Li .

Yuanyuan Li.
Yuanyuan Li. Foto: Carl Moser.

Många användningsområden

Den nya massan får förbättrade egenskaper som inte kan uppnås med enbart massafibrer. Potentiellt kan den användas för hygienprodukter, transparenta filmer, supertermiska eller ljudisolerande produkter samt vatten- eller luftfilter.

– Aero-Pulp fyller gapet mellan normal massafiber och nanocellulosa för avancerad materialdesign med enorm potential. Den kunskap som erhålls kan bidra till utvecklingen av den svenska massa- och pappersindustrins omställning mot förbättrade och nya produkter och tjänster. Inverkan på bioekonomin är betydande, säger Yuanyuan Li.

”Priset ger mig mer frihet”

Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfonds årliga Kompetensutvecklingspris har delats ut sedan 2007. Fondens styrelse utses av Skogsindustrierna och målet med priset är att främja utvecklingen av svensk massa- och pappersindustri.

– Priset ger mig mer frihet och möjligheter att bedriva min forskning och skapa kontakter med branschen. Detta är också ett erkännande av mitt arbete av experterna på området och motiverar mig att fortsätta göra utmärkt forskning.

Text: Jon Lindhe

Bild: Carl Moser, Skogsindustrierna

Läs mer om priset: Gunnar Sundblads forskningsfond