Till innehåll på sidan

Nytt vapen mot bakteriella infektioner

Illustration av antibiotika inkapslad i nanogeler och hydrogeler.
Traditionell antibiotika inkapslad i nanogeler och hydrogeler som effektivt dödar bakterier. Illustration: Mads Lüchow.
Publicerad 2020-11-09

Vad händer om vattenlöslig och icke vattenlöslig antibiotika kombineras i medicinteknik, till exempel sårförband? Fram till nyligen har forskare inte kunnat besvara den frågan, för de har inte lyckats med det. Nu har CBH-professorn Michael Malkoch och hans forskargrupp emellertid löst uppgiften, och fram träder ett ypperligt vapen mot bakteriella infektioner.

Ett sätt att bekämpa bakterier har fram till idag varit att använda plåster och förband där en beläggning av silver utgjort det bakteriedödande medlet. Denna lösning har varit framgångsrik, men samtidigt har förutsättningarna förändrats. Fler och fler multiresistenta bakterier dyker upp och utgör ett allt större hot för oss människor.

– Dagens sårförband är doppade i silverjoner. Problemet är att bakterierna börjar bli allt mer resistenta mot just silver, säger Michael Malkoch, professor i fiber- och polymerteknologi på CBH.

I syfte att lösa detta problem har Michael Malkoch tillsammans med forskarkollegor på KTH utvecklat ett nytt antibakteriellt material i form av en så kallad hydrogel, ett arbete som precis blivit publicerat i den vetenskapliga tidskriften Advanced Functional Materials.

Läs hela Peter Ardells intervju med Michael Malkoch

Innehållsansvarig:webmaster@cbh.kth.se
Tillhör: Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH)
Senast ändrad: 2020-11-09