Till innehåll på sidan

Ulrica Edlund pratar om vattenrening på ForskarFredag

Ulrica Edlund
Ulrica Edlund medverkar på ForskarFredag. Foto: Jon Lindhe, KTH.
Publicerad 2023-09-12

Ulrica Edlund, professor i polymerteknologi på KTH, medverkar på årets ForskarFredag. Hon ska prata om hur materialkemi kan vara en del av lösningen på dagens miljöutmaningar och om forskningsprogrammet Mistra TerraClean, som fokuserar på smarta material för att rena luft och vatten.

– ForskarFredag är en fantastisk möjlighet för forskare och allmänhet att möta varandra, säger Ulrica Edlund.

Ulrica Edlunds forskning kretsar kring att skapa material som inte bara är innovativa och funktionella, utan också hållbara för vår planet. Genom att använda förnybara källor som skogsbiomassa, alger och jordbruksrester tar hennes team fram bioplaster, barriärfilmer, mikrosfärer och hydrogeler. Material som kan användas för att exempelvis avlägsna kemiska restprodukter i industriella avloppsvatten.

– Jag vill visa hur vi arbetar tvärvetenskapligt inom programmet och använder miljöbedömningar som ett verktyg redan från start i materialutvecklingen, så att de slutliga produkterna inte bara är smarta och effektiva till sin funktion, utan även säkra.

Temat för årets hela programmet är ”Människan, hälsan och vattnet”, så att belysa forskning kring vattenrening passar bra. Ulrica Edlund håller sitt föredrag på Albanova på fredag den 29 september klockan 13.00.

Vad hoppas du att åhörarna tar med sig?

– Hur roligt och spännande det är att forska. Hur vi kemister kan manipulera olika materialmolekyler och styra hur de beter sig, säger Ulrica Edlund.

Text: Jon Lindhe

Hela programmet för ForskarFredag i Stockholm