Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Välkommen professor Barbara Nozière

Porträttfoto av Barbara Nozière.
Foto: Privat
Publicerad 2021-03-31

Barbara Nozière, professor i fysikalisk kemi, började nyligen på CBH-skolan. Den tidigare forskningsdirektören vid Centre National de la Recherche Scientifique i Lyon fick år 2020 ett ERC Advanced Grant från EU för sitt arbete med flyktiga organiska radikaler och atmosfärens oxidationsförmåga.

– Jag har olika forskningsriktningar med fokus på kemiska omvandlingar av organiska föreningar i den nedre atmosfären och deras betydelse för den naturliga atmosfären eller klimatet, vilket jag studerar ur en grundläggande synvinkel, säger Barbara Nozière.

Professor Nozière har utvecklat en teknik med masspektrometri och byggt en prototyp för att observera organiska radikaler. Det sker genom att föreningarna i den provtagna luften joniseras, vilket gör dem detekterbara. Med sin prototyp och sin konceptvalidering beviljades Barbara Nozière ett ERC-anslag från EU, för att överföra sin nya teknik till toppmoderna masspektrometrar (baserade på Time-Of-Flight-teknik, eller "TOF") som för första gången gör det möjligt att upptäcka enskilda organiska radikaler i den verkliga atmosfären.

– Utmaningen var att hitta en joniseringsteknik som fungerar för dessa radikaler, vilket tog mig ganska länge. Den nya generationen instrument som ska byggas från mitt ERC-projekt kommer att vara stort men rörligt och möjligt att använda i fält och till och med på flygplan.

Unik prototyp

Barbara Nozière tog med sin prototyp till KTH. Hittills är den det enda instrumentet i världen som kan upptäcka enskilda flyktiga organiska radikaler.

– Det som förde mig till KTH var att jag letade efter ett bra universitet som välkomnade ett ambitiöst projekt som mitt och var intresserat av både dess grundläggande och miljömässiga dimensioner. Dessutom är Institutionen för kemi ett bra ställe att studera grundläggande kemi på medan man utvecklar instrument, något som kräver stor teknisk och analytisk expertis. Detta var också var ett stort skäl till valet av KTH.

– Jag har också privata skäl att vara i Stockholm eftersom min familj bor här. Men jag älskar verkligen staden och livsstilen här.

Kommer du även att undervisa?

– Självklart! Förmodligen i fysikalisk kemi, men mina kollegor har varit väldigt snälla och ger mig ett år på att bli hemmastadd. Speciellt då jag har det stora ERC-projektet att starta, vilket är ganska tungt.

– Tidigare har jag undervisat i fysikalisk kemi, termodynamik, kvantkemi och mer specialiserade kurser om atmosfärisk kemi. Det hände att studenterna inte gillade kemi, till exempel meteorologi-studenterna. Det var en intressant upplevelse, eftersom det fick mig att göra min undervisning mer pedagogisk och intressant.

Öka kunskapen om atmosfären

Vad hoppas du uppnå ditt första år på KTH?

– Om ett år hoppas jag vara på god väg med att bygga instrument som kan upptäcka enskilda flyktiga organiska radikaler i den verkliga atmosfären, vilket är huvudmålet med projektet. Att inte kunna observera enskilda organiska radikaler har hindrat oss från att helt förstå deras reaktioner och har blockerat detta forskningsområde i många decennier.

– Det finns fortfarande så mycket om dessa radikaler som vi inte förstår. Så de nya instrumenten från mitt projekt borde ge mycket ny information om deras kemi och leda till viktiga framsteg i förståelsen av atmosfärens kemi och dess interaktioner med klimatet.

Text: Jon Lindhe

Läs mer om Barbara Nozières forskning här  eller mejla noziere@kth.se .