Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Wei Zhang söker nya material till perovskitsolceller

Publicerad 2020-02-26

Wei Zhang, doktorand i tillämpad fysikalisk kemi på KTH, disputerar den 28 februari med avhandlingen ”Functional Materials for Perovskite Solar Cells” där han undersökt alternativa material för förbättra perovskitsolceller.

– Den här avhandlingen handlar om förnybar energi, närmare bestämt solenergi, säger Wei Zhang.

Perovskitsolceller (PSC) utgör en mycket lovande ny teknik för att kunna utnyttja solens energi grundat på deras höga omvandlingseffektivitet tillsammans med enkla tillverkningsprocesser. Dessvärre innehåller perovskitsolcellerna det giftiga grundämnet bly, vilket är skadligt för både miljö och människa. Dessutom är perovskitsolcellerna beroende av omgivande material för att de ska nå höga prestanda, och även dessa är behäftade med problem.

Målet med Wei Zhangs avhandling är att utveckla miljövänliga och billiga funktionella material, vilka kan bidra till att lösa perovskitsolcellernas existerande problem och samtidigt ge insikter om effekterna av laddningstransport, dopning och ytpassivering.

– Genom att ta fram solenergienheter med lägre kostnad och högre effektivitet och stabilitet, visar våra resultat en stark potential att kommersialisera perovskitsolceller i framtida applikationer för att utvinna solenergi, säger Wei Zhang.

Läs mer: Functional Materials for Perovskite Solar Cells