Till innehåll på sidan

Energilösning i sikte för avlägsna regioner

Publicerad 2023-01-18

En ny lösning kan uppnå hållbar elförsörjning både avlägsna regioner och städer. En självförsörjande hållbar lösning för energi i arktiska samhällen har tagits fram av Qianwen Xu, biträdande lektor i elkraftteknik. Lösningen har vunnit Nordic Energy Challenge 2022 och kan förbättra en hållbar elförsörjning i avlägsna regioner.

Idag är energiförsörjningen i många arktiska samhällen beroende av dieselgeneratorer som kommer med en betydande påverkan på både klimatet och den lokala ekonomin. Trots detta har Arktis ett stort utbud av förnybar energi genom både vind och sol, men lösningar på hur man kan utnyttja förnybar energi för konsekvent elförsörjning har hittills varit otillräckliga.

Qiawen Xu

Qianwen Xu:s forskning visar att det är möjligt att lagra energi över tid genom att använda väte som en viktig komponent i lagringen. Det sker i så kallade mikronät, som är ett litet kooperativt energisystem där man kan utnyttja både vind- och solkraft.

Självförsörjande

Mikronäten kan i princip sättas upp var som helst och erbjuder en självförsörjande och hållbar energilösning. Det kollaborativa energisystemet styrs bland annat genom realtidskoordinering för konsekvent elförsörjning under växlande väderförhållanden och en modul hårdvarulösning som kan distribueras var som helst med plug-and-play-funktion.

 Diagrammet för det utvecklade förnybara energi-vätebaserade mikronätet

– Den designade förnybara energi-väte-mikronätlösningen kan distribueras direkt i olika arktiska samhällen för att uppnå snabb utbyggnad och hållbar elförsörjning. Det kan utnyttja vind- och solkraft fullt ut och extra väte kan exporteras för användning inom industri och transporter, vilket gör det till en mycket lovande lösning för självförsörjande energisystem i de arktiska regionerna”, säger hon.

Utöver avlägsna regioner kan lösningen också främja hållbara övergångar i byggnader i städer. Detta kan ha stor effekt på många människors vardag och tillgång till energi. Ett annat projekt från Qiawen Xu pågår just nu i Stockholm gällande implementering av mikronät för smarta byggnader i staden.

Implementering inom en snar framtid

Förra året tilldelades Qianwen Xu förstaplatsen i Nordic Energy Challenge för lösningen. Framöver återstår bara att implementera systemet, som ligger mellan ett och två år framåt i tiden.

– Det är naturligtvis otroligt hedrande att ha fått detta prestigefyllda pris. Jag har fått bra respons och många som är intresserade av att bygga den här lösningen på bland annat Grönland”.

Emelie Smedslund