Till innehåll på sidan

Forskare vid INDEK tilldelad 5,1 miljoner kronor i anslag till projekt om CO2-utsläpp

Publicerad 2023-01-24

Nytt anslag värt 5,1 miljoner kronor av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse för projektet "Impact of the EU Emissions Trading System on firm behavior and CO2-emissions".

Om projektet

Klimatförändringar som är skapade av människan är den mest angelägna utmaningen i strävan att nå ett hållbart samhälle och representerar ett massivt marknadsmisslyckande som är i behov av politiska ingripanden. Koldioxidprissättning framhålls ofta som ett av de viktigaste politiska verktygen för att uppnå mindre koldioxidutsläpp samt skapa en mer hållbar tillväxtväg för ekonomin. Ändå finns det brist på omfattande empiriska bevis för huruvida, och i så fall i vilken utsträckning, koldioxidprissättningen påverkar företagens beteende och framför allt deras utsläpp. I det här projektet undersöker vi effekten av EU Emissions Trading System (EU ETS), den största koldioxidprissättningsmarknaden i världen, för utsläpp på anläggnings- och företagsnivå. prestanda och tekniska förändringar, genom att använda och expandera en unik datamängd på anläggnings- och företagsnivå

I projektet undersöker vi hur handel med EU:s utsläppsrätter påverkar företagens och industrins produktion och utsläpp. Forskarna ska bland annat titta på hur företagens växthusutsläpp och tekniska utveckling påverkas av emissionshandeln. 

Anslaget för det gemensama projekt har tilldelats till: Christian Thomann , KTH INDEK, Per Strömberg , SSE, huvudutredare och Gustav Martinsson , SBS.

Innehållsansvarig:infomaster@itm.kth.se
Tillhör: Industriell ekonomi och organisation
Senast ändrad: 2023-01-24