Till innehåll på sidan

Ett livslångt lärande om livsmedelsövergångar

Hallå där, Emrah Karakaya!

Emrah Karakaya, foto: Jannis Politidis
Publicerad 2024-03-13

Emrah Karakaya är docent inom industriell dynamik och hållbara affärsmodeller. I sin forskning undersöker han hur olika industrisektorer – exempelvis inom energi och livsmedel – förändras och blir mer hållbara. Han är även gästforskare vid Harvard University och temaledare för Värdekedjor och konsumtion på KTH FOOD.

Från nyfikenhet i barndomen till akademiska studier 

Karakaya är intresserad av affärs- och samhällsperspektiv, och har tvärvetenskaplig kunskap om spridning av innovationer i samhället samt industriell och socioteknisk dynamik. Under åren har han studerat olika hållbarhetsövergångar, såsom förnybar energiteknik, vätebaserad ståltillverkning, elfordon och alternativa flygbränslen. Han tror att pågående hållbarhetsövergångar inom olika sektorer är sammanflätade och är intresserad av att öka förståelsen för hur övergången i en sektor påverkar en annan. Hans intresse att studera jordbruks- och livsmedelssektorn kommer främst från detta. 

Han har dock även personliga skäl till sitt intresse.  

- Under min barndom spenderade jag somrarna på min farbrors fikon- och olivträdgård i en liten by i Turkiet. Under de åren upplevde jag vad livsmedelsproduktion innebär samt vikten av väderförhållanden och social rättvisa. Jag har fortfarande familjemedlemmar som är aktiva inom jordbruket och mitt intresse för jordbruks- och livsmedelssystem har alltid varit väldigt stort, kommenterar Karakaya.  

En sektor med utmaningar och möjligheter 

Karakaya poängterar att livsmedelssektorn som sociotekniskt system står inför flera hållbarhetsutmaningar; klimatförändringar, energisäkerhet och resiliens inom försörjningskedjor är bara några. Därtill väcker pågående krig runt om i världen frågan om hur människor som drabbats av krig kan få tillgång till mat och hur vi kan göra matens värdekedjor mer motståndskraftiga på både lokal och global nivå. 

Det finns dock även många möjligheter. Vi ser ett antal livsmedelsinnovationer som förändrar jordbruks- och livsmedelskedjorna, exempelvis inom cellulärt jordbruk, alternativa proteinersättningar och vertikalt jordbruk. Förändringarna inkluderar hur vi producerar, bearbetar, förpackar, levererar och distribuerar mat. Karakaya tror att det finns ett ökande behov av tvärvetenskaplig forskning för att studera affärsmodeller och social acceptans av livsmedelsinnovationer, vilket kräver kunskap inom både samhällsvetenskap och teknisk vetenskap. 

- Jag skulle vilja ta en mer aktiv roll i att påbörja sådan tvärvetenskaplig forskning för sociotekniska övergångar i jordbruks- och livsmedelssystem, i samarbete med forskare från andra områden. Jag är också intresserad av att utforska hur sådana övergångar påverkar hållbarhet, rättvisa och motståndskraft, särskilt med tanke på en ökande digitalisering och elektrifiering inom olika samhällssektorer och industrier. 

Samarbete är nyckeln till framgång

För att möta de många utmaningar dagens livsmedelssystem står inför är det viktigt att hitta bra samarbetspartners. KTH FOOD samlar olika aktörer, såsom forskare från olika discipliner samt intressenter från företag och ideella organisationer. 

- KTH FOOD center fick en väldigt bra start, och jag känner mig inspirerad och full av energi. Det är "the place-to-be", där alla är välkomna. Tillsammans strävar vi efter ett hälsosammare och mer hållbart livsmedelssystem samtidigt som vi lär av varandra, avslutar Karakaya.