Nyheter
-
KTH FOOD sitter i juryn för Circular Gastronomy Challenge
Rebecka Milestad. Foto: Fredrik Persson Publicerad 2023-09-01Rebecka Milestad, vice föreståndare av KTH FOOD har utsetts till jurymedlem för hållbarhetspriset Circular Gastronomy Challenge. Priset tilldelas personer eller organisationer inom restaurangnäringen ...
Läs artikeln -
Slängd mat får nytt liv
I labbet utvecklar Francisco Vilaplana och hans forskarteam nya sätt om hur så kallade sidoströmmar inom livsmedelsproduktionen kan komma till nytta i framtidens mat. (Foto: Magnus Glans) Publicerad 2023-08-23Nästa generations mat – kommer den vara framställd av dagens avfall? Ett forskarlag på KTH är på jakt efter nya sätt att ta hand om outnyttjade restprodukter inom jordbruk och livsmedelsindustri.
Läs artikeln -
Hallå där, Luca Urciuoli!
-
Hallå där, Björn Kjellgren!
Publicerad 2023-06-27Läs artikeln -
Studenternas fältstudie: kaffe kan lyfta bönder ur fattigdom
Filip Borgström i mitten och David Sigge, t.h, tillsammans med en medarbetare hos lantbrukaren/kaffeproducenten Aphiwat Sukphong. Foto: Privat Publicerad 2023-06-21KTH-studenterna David Sigge och Filip Borgström tillbringade två månader i Thailand för sitt kandidatex-arbete i industriell ekonomi. De undersökte om och hur lantbrukare kan öka sina intäkter på ett ...
Läs artikeln -
Hallå där, Samer Sawalha!
-
Fikat rubbas inte av höjda priser
Senaste årets prishöjningar på mat har ändrat vårt konsumtionsmönster – men vissa varor fortsätter vi ändå köpa i hög utsträckning, enligt ett examensarbete av studenter vid KTH. (Foto: Mostphotos) Publicerad 2023-06-13Vilken mat drar vi ned på och vilka varor fortsätter vi köpa, trots stigande priser? Studenter vid KTH har synat alla inköp som gjorts av medlemskunder i Coops butiker de senaste två åren.
Läs artikeln -
Hur kan en familj äta mer hållbart?
Omställningen till mer hållbara sätt att äta mat på kräver förändringar på flera nivåer i samhället, säger Vishal Parekh, forskarstuderande vid KTH. Foto: SYDA Productions / Mostphotos Publicerad 2023-06-07Tio hushåll i Sverige ska ingå i en ny studie där forskare från bland annat KTH ska hjälpa familjerna att äta mer hållbart. Syftet är att hitta ett batteri av åtgärder och förändringar som behövs för ...
Läs artikeln -
Hallå där, Stefania Giacomello!
-
KTH Biblioteket förstärker samlingarna om mat med Nature Food
Publicerad 2023-05-30Efter en förfrågan från det nystartade centrumet KTH Food har KTH Biblioteket startat en prenumeration på tidskriften Nature Food.
Läs artikeln -
Färska grönsaker året om genom odling i vatten
Ljus- och sensorteknik gör att grönsaker kan växa och frodas snabbt i vatten, även i fönsterlösa lokaler. Grödorna hämtar växtkraft genom LED-belysning istället för solljus. – Vår största utmaning är att göra själva odlingsprocessen så energisnål som möjligt, säger forskare Michael Martin, KTH-alumn och professor i hållbar produktion. Publicerad 2023-05-29Vattenbaserad, så kallad hydroponisk, teknik för inomhusodling gör att allt fler butiker, restauranger och hushåll väljer att själva odla färska grönsaker. – En utveckling av inomhusodling av mat är ...
Läs artikeln -
Hallå där, Jean-Baptiste Thomas!
Jean-Baptiste Thomas framför färsk sockertång som torkar efter skörden på västkusten Publicerad 2023-05-04Thomas forskning syftar till att bidra till en motståndskraftig, hållbar blå bioekonomi med låga koldioxidutsläpp.
Läs artikeln -
Ny innovation: transparent batteri av trä, citron och kokos
Peter Olsén och Céline Montanari, forskare vid avdelningen Biokomposit, har utvecklat ett termiskt batteri med komponenter från citron, kokosnöt och en träkomposit. (Foto: David Callahan) Publicerad 2023-03-30KTH-forskare har tillverkat ett genomskinligt, termiskt batteri som består av tre naturliga beståndsdelar, och som kan lagra värme och kyla. För närvarande kan hundra kilo av materialet spara cirka 2,...
Läs artikeln -
Temaledare sökes - Mat och hälsa
Publicerad 2023-03-27Bli en del av en kreativ multidisciplinär forskningsmiljö som arbetar med hållbara och hälsosamma matsystem. KTH FOOD rekryterar en Temaledare för att aktivt vara med och utveckla ny forskning inom om...
Läs artikeln -
Temaledare sökes - Digitalisering av livsmedelssystemet: logistik och konsumtion
Publicerad 2023-03-27Bli en del av en kreativ multidisciplinär forskningsmiljö som arbetar med hållbara och hälsosamma matsystem. KTH FOOD rekryterar en Temaledare för att aktivt vara med och utveckla ny forskning inom om...
Läs artikeln -
"Allt vatten i samhället måste snurra runt mycket mer"
Förr handlade vattenrening främst om att skydda miljön från föroreningar. Idag renas havs- regn- och avloppsvatten till dricksvatten, och alla delar av avloppsvattnet ska återanvändas. Vid pilot- och demonstrationsanläggningen för vatten i Loudden testas och utvecklas nya lösningar för en cirkulär vattenhantering. (Foto: Mostphotos) Publicerad 2023-03-21Samhällets krav på vattenrening ökar. Idag ska reningsverkens processer både skydda miljön mot föroreningar och återvinna alla delar av spillvattnet. – Kraven skärps successivt på grund av vattenbri...
Läs artikeln -
Ecobloom i Forbes 30 under 30
Publicerad 2023-03-14Flera techentreprenörer som studerat på KTH och fått stöd av KTH Innovation finns med på affärstidningen Forbes senaste lista över Europas mest inflytelserika personer under 30 år.
Läs artikeln -
Nytt forskningscenter vill förändra framtidens mat
Francisco Vilaplana och Rebecka Milestad har arbetat med att starta KTH FOOD under flera års tid. Foto: Jon Lindhe, KTH Publicerad 2023-03-02KTH FOOD är ett nytt center för forskning kring mat som syftar till att engagera och anpassa utbildning, forskning och samverkan vid KTH mot ett hållbart och hälsosamt livsmedelssystem. – Livsmedelss...
Läs artikeln -
Ingen koppling mellan amyloid i mat och Alzheimers
Forskare vid bland annat KTH har i en studie undersökt ett flertal amyloidstrukturer bildade av vanligt förekommande proteiner i ägg och bönor. Foto: Erol Ahmed och Lukasz Rawa / Unsplash. Publicerad 2023-02-01Proteiner i form av amyloidlika nanofibrer är föremål för mycket forskning eftersom dessa framgångsrikt skulle kunna användas till nya, gröna material och ingredienser i livsmedel. Nu har forskare vid...
Läs artikeln -
Inspelningar från KTH Transformation Day 2022 ute nu
Publicerad 2023-01-23Över 140 personer från akademi och industri samlades på KTH i oktober 2022 för att diskutera omvandlingen av livsmedelsindustrin. Livsmedelsindustrin står för en fjärdedel av koldioxidutsläppen och st...
Läs artikeln