Till innehåll på sidan

Nyheter

  • Support for Formas Career Grant for Early-career Researchers

    Publicerad 2025-02-03
    Läs artikeln
  • Sadia Ullah and Lisa Kappel on Reducing Pathogen Control Challenges in Industrial Agriculture

    Lisa Kappel (left) and Sadia Ullah (right) presenting their research.
    Publicerad 2025-01-14

    On December 10th, KTH FOOD hosted the final Faculty lunch seminar of the year, featuring postdoctoral researchers Lisa Kappel and Sadia Ullah. The seminar centered on reducing the pathogen burden usin...

    Läs artikeln
  • Hello there, Francisco Vilaplana!

    Publicerad 2025-01-14

    Meet Francisco Vilaplana, Professor of Glycoscience at KTH, who wants us to pay more attention to Complex carbohydrates – possibly the most diverse biomolecules that exist.

    Läs artikeln
  • New Study Explores Business Models for Urban Farming: A Collaborative Effort by KTH FOOD and IVL

    This image was generated using Dall-E
    Publicerad 2024-12-03
    Läs artikeln
  • Unlocking Hidden Structures: Marjorie Ladd Parada on X-ray Techniques in Food and Material Science

    Marjorie Ladd Parada. Photo: Andrea Kron
    Publicerad 2024-12-03

    Marjorie Ladd Parada shared her work on the application of X-ray techniques in food and material science during last week’s KTH FOOD faculty seminar.  

    Läs artikeln
  • Sky High Hopes: Researchers Discuss Vertical Farming and Its Role in Modern Agriculture

    From the left: Elisabet Henriksson, Maria Bustamante & Michael Martin. Photo: Andrea Kron // Edited with Adobe
    Publicerad 2024-11-28

    On November 14, Urban Deli hosted a breakfast talk with KTH FOOD researchers on the theme of vertical farming. The panel discussed the potential and pitfalls of this innovative type of food production...

    Läs artikeln
  • Nytt forskningscentrum ska stärka Sveriges matförsörjning

    gult rapsfält
    Restprodukten från produktion av rapsolja är rik på kostfibrer, antioxidanter och protein. Den skulle kunna användas till mänsklig konsumtion, säger Francisco Vilaplana, centrumföreståndare för nystartade PLENTY. Foto: Niklas Johansson/Unsplash.
    Publicerad 2024-11-28

    De senaste årens extremväder med torka och översvämningar, coronapandemin och Rysslands invasion av Ukraina, har belyst stora sårbarheter i såväl svensk som global livsmedelsförsörjning. Nu utses KTH ...

    Läs artikeln
  • Next Generation Foods: Maija Greis on Sensory Perception and Precision Fermentation

    Maija Greis. Photo by: Andrea Kron
    Publicerad 2024-11-19

    KTH FOOD’s newest addition, Dr. Maija Greis, introduced her research on sensory perception and precision fermentation during a lunch seminar on Tuesday, November 5th.  

    Läs artikeln
  • Blå mat får finansiering till 2028

    Publicerad 2024-11-14

    Blå mat - Centrum för framtidens sjömat beviljas medel för ytterligare fyra år av Forskningsrådet Formas.

    Läs artikeln
  • Europeisk havsodling stärks genom AI-teknik

    Fredrik Gröndahl
    ”Vi försöker hitta sätt att bli mer och mer konkurrenskraftiga”, säger Fredrik Gröndahl, föreståndare för Blue Food Seafood Centre. Flera AI-projekt är på gång, med målet att öka konkurrenskraften inom den globala havsodlingsindustrin. ( Charlotte Rosell foto)
    Publicerad 2024-11-13

    För att kunna konkurrera med storskaligt vattenbruk i Asien kan europeiska havsodlare få stöd av artificiell intelligens som utvecklats av KTH-forskare.

    Läs artikeln
  • Exploring Food Commons: Naomi Lipke on Participatory Innovation and Foodsharing 

    Photo by Rikard Rensfelt
    Publicerad 2024-11-07

    Naomi Lipke shares her insights into foodsharing—a unique, community-driven approach that not only redistributes surplus food but also fosters resilience and mutual support among its participants. Dis...

    Läs artikeln
  • KTH FOOD and IVL Showcase Sustainable Food Innovations 

    Publicerad 2024-11-06

    On October 17th, KTH FOOD, IVL, Neiker and Ecobloom met for an engaging event highlighting the latest research on sustainable agriculture and food systems.  

    Läs artikeln
  • Gastrointestinal matsmältning: Marta Martínez-Sanz om strukturella metoder för livsmedelsvetenskap

    Publicerad 2024-10-29

    KTH var nyligen värd för forskaren Marta Martínez-Sanz från CSIC, det spanska nationella forskningsrådet, som under en dag på KTH presenterade sina senaste insikter om struktur och smältbarhet hos mat...

    Läs artikeln
  • Arla Foods Team besöker KTH för kunskapsutbyte om hållbar matforskning

    Publicerad 2024-10-24

    Den 3 oktober hade KTH nöjet att välkomna Science and Innovation-teamet från Arla Foods för en dag fylld av insiktsfulla diskussioner och utbyte av kunskap. Besöket behandlade viktiga områden inom mat...

    Läs artikeln
  • En resa genom Europa för att utforska hållbara livsmedelssystem - Möt Jonas House

    Jonas House
    Publicerad 2024-10-16

    Jonas House började nyligen på KTH som första postdoktor vid KTH FOOD, där han kommer att bidra till innovativ forskning om hållbara livsmedelssystem. Jonas kommer ursprungligen från Storbritannien oc...

    Läs artikeln
  • Hållbar mat genom One Planet Plate: KTH i debattartikel (UNT) 

    Photo by Megan Thomas on Unsplash
    Publicerad 2024-10-03

    Det är dags att prioritera klimatet och biologisk mångfald inom livsmedelssektorn för att säkerställa matförsörjning och skydda ekosystemen. 

    Läs artikeln
  • Formas öppna utlysning för forskningsprojekt 2024 

    Publicerad 2024-10-02

    I Utforska – Formas öppna utlysning för forskningsprojekt, får du fritt formulera en frågeställning inom Formas ansvarsområden. Utlysningen stödjer nytänkande forskning av högsta vetenskapliga kvalite...

    Läs artikeln
  • Innovativ livsmedelsforskning i fokus under Livsmedelsföretagens besök på KTH

    Publicerad 2024-10-02

    Livsmedelsföretagens forsknings- och utvecklingskommitté besökte Kungliga Tekniska Högskolan under torsdagen den 19 september för ett engagerade möte med spjutspetsforskning inom livsmedel i fokus.

    Läs artikeln
  • Enzymerna som kan minska utsläppen

    Bild av Rubisco-enzymet som fixerar koldioxid i alger och växter.
    Rubisco-enzymet, det viktigaste enzymet för att fixera koldioxid i alger och växter, är nu målet för AI-baserad proteindefiniering i Paul Hudsons laboratorium på KTH/SciLIfeLab.
    Publicerad 2024-10-01

    Med hjälp av avancerad AI-teknik tar KTH-forskare fram helt nya proteiner för att bidra till en mer hållbar värld. Det handlar bland annat om att påskynda algers upptag av koldioxid och att skapa mat ...

    Läs artikeln
  • Shape the Future of Food: 4 MSEK till postdoktorala projekt på KTH FOOD

    Photo: https://unsplash.com/@stephen16
    Publicerad 2024-09-17

    Denna utlysning bjuder in innovativa, tvärvetenskapliga forskningsförslag som engagerar minst tre fakultetsmedlemmar från olika KTH-institutioner eller skolor. Med en total finansiering på 4 MSEK komm...

    Läs artikeln