Till innehåll på sidan

KTH FOOD

Ett centrum för hållbar och hälsosam livsmedelsproduktion

Nytt forskningscenter vill förändra framtidens mat

Två personer utomhus: Francisco Vilaplana och Rebecka Milestad.

KTH FOOD är ett nytt center för forskning kring mat som syftar till att engagera och anpassa utbildning, forskning och samverkan vid KTH mot ett hållbart och hälsosamt livsmedelssystem.
– Livsmedelssystem har en enorm inverkan på miljön. Vi vet att de i hög grad bidrar till utsläpp av växthusgaser, vattenanvändning och minskningen av den biologiska mångfalden, säger Francisco Vilaplana, docent vid avdelningen för glykovetenskap och föreståndare för KTH FOOD.

Läs mer här: Nytt forskningscenter vill förändra framtidens mat

Hallå där!

Nu börjar vi en ny artieklserie där vi lära känna våra forskare inom det spännande och livsviktiga området mat.

Först ut är Jean-Baptiste Thomas  följt av Stefania Giacomello .

Nyheter

  • KTH Biblioteket förstärker samlingarna om mat med Nature Food
    30 maj 2023

    Efter en förfrågan från det nystartade centrumet KTH Food har KTH Biblioteket startat en prenumeration på tidskriften Nature Food.

  • Michael Martin framför gröna växter i växthus
    Ljus- och sensorteknik gör att grönsaker kan växa och frodas snabbt i vatten, även i fönsterlösa lokaler. Grödorna hämtar växtkraft genom LED-belysning istället för solljus. – Vår största utmaning är att göra själva odlingsprocessen så energisnål som möjligt, säger forskare Michael Martin, KTH-alumn och professor i hållbar produktion.
    Färska grönsaker året om genom odling i vatten
    29 maj 2023

    Vattenbaserad, så kallad hydroponisk, teknik för inomhusodling gör att allt fler butiker, restauranger och hushåll väljer att själva odla färska grönsaker. – En utveckling av inomhusodling av mat är ...

  • Jean-Baptiste Thomas
    Jean-Baptiste Thomas framför färsk sockertång som torkar efter skörden på västkusten
    Hallå där, Jean-Baptiste Thomas!
    4 maj 2023

    Thomas forskning syftar till att bidra till en motståndskraftig, hållbar blå bioekonomi med låga koldioxidutsläpp.

  • Kokosnötter och citron på bänken, och två personer står i bakgrunden.
    Peter Olsén och Céline Montanari, forskare vid avdelningen Biokomposit, har utvecklat ett termiskt batteri med komponenter från citron, kokosnöt och en träkomposit. (Foto: David Callahan)
    Ny innovation: transparent batteri av trä, citron och kokos
    30 mar 2023

    KTH-forskare har tillverkat ett genomskinligt, termiskt batteri som består av tre naturliga beståndsdelar, och som kan lagra värme och kyla. För närvarande kan hundra kilo av materialet spara cirka 2,...

Kommande evenemang