Till innehåll på sidan

Ny KTH-kurs ger inblick i matens kemi

Forskare gör experiment med mat.
Kursen Livsmedelskemi- och teknologi ska ge studenterna en grundläggande förståelse för hur de olika komponenterna i livsmedel samverkar för att ge produkterna dess utseende, smak och konsistens. Foto: Mostphotos
Publicerad 2025-08-21

En ny KTH-kurs i livsmedelskemi och teknik möter behov hos både studenter, forskare och näringsliv genom att lyfta frågor om framtidens mat, hållbarhet och livsmedelsteknik.

– Historiskt har KTH valt att inte täcka in livsmedelskemi i våra utbildningar men det känns superviktigt att ge våra ingenjörer en grundläggande kunskap för att kunna jobba i livsmedelsbranschen, säger professor Francisco Vilaplana.

Glad man.
Francisco Vilaplana.

Det finns kemi bakom alla processer i världen, och det gäller såklart även för framställning och tillagning av mat. Kursen Livsmedelskemi- och teknologi ska ge studenterna engrundläggande förståelse för hur de olika komponenterna i livsmedel samverkar för att ge produkterna dess utseende, smak och konsistens.

– Livsmedel är väldigt komplexa och roliga material med en bred mångfald av biomolekyler som sätts ihop i olika komplexa strukturer som geléer, fibrer och skum. Deras fysikaliska och kemiska egenskaper påverkar både smak och textur när vi äter dem, säger Francisco Vilaplana och fortsätter:

– Vi kommer också att erbjuda spännande laboratorieprojekt där studenter får arbeta ‘hands on’ med olika livsmedelsprodukter och komponenter.

Hållbarhet och samhällsfrågor

Utöver praktiskt och teoretiska kunskaper i livsmedelskemi kommer kursdeltagarna även att få en bättre förståelse för de hållbarhetsutmaningar och viktiga samhällsfrågor som livsmedelsbranschen arbetar med. Det berättar kursansvarig Christofer Lendel, som tycker att den stora frågan är varför kursen inte har startats tidigare.

Man med glasögon.
Christofer Lendel.

– Livsmedelsproduktion är en mycket viktig del av vårt samhälle och företagen i branschen är viktiga arbetsgivare för ingenjörer. Det är dessutom en mycket innovativ bransch där kreativa personer kan bidra till att utveckla morgondagens mat, som förhoppningsvis har fördelar ur både närings- och hållbarhetsperspektiv, säger Christofer Lendel.

För studenter som läser masterprogrammen Industriell och miljöinriktad bioteknologi och Molekylär vetenskap och teknik ingår kursen, som är på 7,5 högskolepoäng. Men enligt Christofer Lendel är alla studenter med tillräckliga förkunskaper inom kemi och bioteknologi välkomna att söka kursen och han räknar med att fylla samtliga 24 platser nu till hösten.

– Kursen öppnar dörren till ett spännande område, där flera av kemins grenar strålar samman, samtidigt som den fokuserar på produkter som alla har en daglig relation till.

Text: Jon Lindhe ( jlindhe@kth.se )

Kursinnehåll: Livsmedelskemi- och teknologi 7,5 hp

  • Livsmedelskomponenter: kolhydrater, proteiner, lipider, metaboliter och livsmedelstillsatser

  • Viktiga kemiska reaktioner inom livsmedelsteknik: Maillardreaktion, oxidation

  • Livsmedelskolloider

  • Analytiska tekniker i livsmedelskemi

  • Hållbara livsmedelssystem i en cirkulär ekonomi

Läs mer: KTH | CK2000