Till innehåll på sidan

Från havet till hållbarhet: Att övervinna hinder vid utvidgning av svensk lågtrofisk marikultur  

Foto: Rifqi Dahlgren / Flickr
Publicerad 2024-06-18

KTH-forskare och medlem i KTH FOOD, Jean-Baptiste Thomas, och hans KTH-kollegor Linus Hasselström, Rajib Sinha, och Fredrik Gröndahl har tillsammans med Åsa Strand på IVL, Frida Franzén på Tyréns och Anthesis publicerat en rapport i AMBIO. Studien, som finansierats av FORMAS, undersöker styrningshinder för utvidgningen av lågtrofisk marikultur (LTM) i Sverige. 

LTM handlar om odling av arter från lägre nivåer i havets näringskedja, såsom sjögräs och musslor. Dessa arter kräver vanligtvis mindre insatser i form av resurser som foder och energi samtidigt som de bidrar till ekosystemtjänster, vilket gör dem till ett mer hållbart alternativ jämfört med arter som kommer från högre trofiska nivåer. ”Lågtrofiska arter erbjuder inte bara en rad ekosystemtjänster, utan också ett ätbart protein med låga koldioxidutsläpp per kilo” berättade Thomas i en intervju om artikeln.

I Sverige finns det enligt Thomas potential för tillväxt i utvecklingen av dessa blå livsmedel. ”Lågtrofisk marikultur är definitivt [möjlig], och problemet vi ser i Sverige är att även om lågtrofisk marikultur länge har pågått för musslor, till exempel på västkusten sedan 70-talet, är mängden som produceras begränsad. Det finns en mycket högre potential att producera LTM som erbjuder ett näringsrikt och hälsosamt protein med låga koldioxidutsläpp. Det finns en enorm potential för mer produktion. Vi ser inte att den potentialen uppnås,” förklarade Thomas.  

Artikeln som Thomas och hans kollegor publicerade undersöker en del av anledningen till varför denna expansion inte sker, nämligen styrning. Genom att intervjua aktörer som svenska producenter, industripartners och personer involverade i LTM oavsett om de arbetade med produktion, förädling eller detaljhandel, kunde forskarna definiera några av de hinder som begränsar expansionen av LTM på den svenska västkusten. ”När det gäller denna artikel identifierades styrningen som ett av de största hindren, så det blev vårt fokus. Om vi vill ha en mer hållbar livsmedelsproduktion i Sverige måste vi titta på hur vi styr dessa livsmedelssystem,” kommenterade Thomas.