Till innehåll på sidan

Hallå där, Björn Kjellgren!

Hallå där - en serie för att lära känna KTH FOOD fakultet

Björn Kjellgren
Björn Kjellgren
Publicerad 2023-09-26

Björn Kjellgren är lektor på avdelningen för språk och kommunikation, med en doktorsexamen inom sinologi och erfarenhet som forskare inom socialantropologi. Nu jobbar han med att vidareutveckla KTHs utbildning och forskning inom global kompetens.

Kan du berätta om din forskning och hur den kopplas till mat?

Mitt nuvarande fokus ligger på utvecklingen av global kompetens inom akademisk utbildning, vilket är avgörande för alla hållbarhetsfokuserade initiativ. Att förstå, kommunicera och samarbeta över sociala, kulturella och disciplinära gränser är väsentligt för framsteg inom alla områden. Min nuvarande forskning fokuserar inte på livsmedelsteknik, men matforskning har länge varit ett av mina intressen. När jag doktorerade på 90-talet genomförde jag ett fältarbete bland migranter i södra Kina, där jag studerade förändrade värderingar och sociala interaktioner. Mat dök upp som en viktig fråga med djup innebörd i vardagen, och fungerade som en symbol för social strävan, ett sätt att skapa sammanhang och en katalysator för att förändra vanor. "Du är vad du äter", som Feuerbach träffande uttryckte det, men de sociala, kulturella och politiska processerna går långt bortom individuella aptiter. Denna symboliska aspekt av mat är givetvis också nära kopplad till ekonomi, livsmedelspolitik, handel, jordbruk och så vidare. 

På vilka sätt har din forskning möjlighet att bidra?

Jag tror starkt på värdet av olika perspektiv, och jag hoppas att min socialantropologiska utgångspunkt när det kommer till mat kan komplettera de mer tekniska perspektiv som ofta förekommer på ett universitet som KTH. Människor och deras uppfattningar om mat är avgörande för att förstå och förändra matvanor för att öka hållbarheten. På ett personligt plan skulle det också vara stimulerande att återuppväcka mitt tidigare forskningsintresse för detta område.  

Vilket värde ser du i att vara affilierad med KTH FOOD Center?

Ibland kan det kännas som att KTH är en relativt liten organisation, med bekanta ansikten som dyker upp på de flesta möten och projekt. Dock är denna uppfattning förmodligen ett resultat av att man sällan vågar sig utanför sitt vanliga akademiska område. Jag tror att KTH FOOD Center kan fungera som en plattform för att skapa kontakter med nya kollegor som delar samma intresse för mat men som kan bidra med andra perspektiv. Det ger en möjlighet att ta del av nya insikter och olika synvinklar på ämnet, som förhoppningsvis främjar samarbete och utökade forskningsnätverk.