Till innehåll på sidan

Hallå där, Luca Urciuoli!

Hallå där - en ny serie för att lära känna KTH FOOD fakultet

Profilbild på Luca Urciuoli
Publicerad 2023-09-05

Luca Urciuoli forskar om hantering av supply chain management, och förklarar att svinnet i livsmedelssektorn är enormt och en utmaning vi inte lyckats lösa än. Han tillägger att matsvinn oundvikligen leder till ineffektiv användning av resurser, såsom boskap, mark, vatten och energi.

Visste du?

Majoriteten av miljöpåverkan från livsmedelsförsörjningen kommer från förändrad markanvändning eller från jordbruksproduktion. 

Föga förvånande har växtbaserad mat ett lägre koldioxidavtryck än djurbaserad mat, särskilt jämfört med idisslare som kor.  

Även internationell handel har en betydande kilmatpåverkan, men CO2-utsläppen är runt en fjärdedel av de totala utsläppen från livsmedelssystemet. 

Läs mer på engelska: The environmental impacts along food supply chains  av OECD 

Kan du berätta om din forskning och hur den kopplas till mat?

Jag arbetar med ämnen kopplade till supply chain management. Detta inkluderar alla processer för att övervaka flödet av förbrukningsvaror från gårdar till konsumenter (eller “jord till bord”), inklusive delsteg som produktion, transport, lagring, upphandling, tillverkning, detaljhandel, partihandel och till och med catering. Mat är en av de mest kritiska förnödenheter vårt samhälle behöver för överlevnad, välbefinnande, hälsa och livskvalitet. Därför är det viktigt att förstå risker och etablera metoder för att hantera dem på ett optimalt sätt, även i samordning med hälsomyndigheter.  

Hur kommer det sig att du valt att forska om supply chains inom livsmedelssystem?

Jag har alltid velat arbeta mer inom det här området, särskilt med tanke på det avfall som livsmedelssektorn vanligtvis genererar, samt de många utmaningar som bönder, stora varumärken och grossister står inför. När jag läste om den pågående forskningen kopplad till KTH Food Center, exempelvis hur man skapar näringsämnen från biomassa och tång, undrade jag hur det skulle påverka befintliga supply chains. 

Vilket värde ser du i att vara affilierad med KTH FOOD Center?

Det erbjuder stora möjligheter att lära sig, förstå och bidra till pågående forskning inom området. Därtill är livsmedelsrelaterade utmaningar ett växande problem för Sverige, Europa och andra länder världen över. Därför skulle centret erbjuda ett utmärkt tillfälle för nätverkande och forskning inom området. 

På vilka sätt har din forskning möjlighet att bidra?

Det hade varit intressant att undersöka hur forskningsframsteg i form av nya näringsämnen, dieter, livsmedelsproduktionsteknologier och så vidare kan införlivas i en försörjningskedja och vilka kostnader/nyttor som uppkommer eller marknadsvillkor som krävs.