Till innehåll på sidan

Tips för dina studier i kinesiska

Här är alla länkar du behöver för att lära dig kinesiska. Tala, lyssna, läsa, skriva och samtala. Och kalligrafera. Och lära sig Kinas provinser. Och mycket mer. Klicka och bli klokare!

Om att lära sig kinesiska

Att lära sig kinesiska är på många sätt som att lära sig vilket annat språk som helst. Men inte riktigt likadant. Och har man "bara" lärt sig europeiska språk som svenska, engelska, tyska, franska eller spanska har man inte mycket hjälp av de språken när man lär sig kinesiska eftersom de och kinesiska skiljer sig så mycket åt på så många punkter. På den här sidan hittar du länkar som jag och tidigare studenter har funnit hjälpsamma eller informativa.

Olle Linges sajt (med blogg, frågesida och allt) fokuserar just på hur man lär sig kinesiska. Så det är ett bra ställe att börja på: Hacking Chinese .

Tecken och ord

För att underlätta teckenlärandet hittar ni på den här sidan  alla tecken från kinesiska@kth, bok 1-3, samt de som hör till mellannivån, med uttal, betydelser och direktlänk till en extern sida med animerad streckordning.

Alla tecken finns också i en färgkodad version  för förenklad tonmemorering!

Ett hjälpmedel man bör ladda ned och använda dagligen från och med fjärde lektionen på första kursen är Anki . Enkla instruktioner till Anki, och en färdig kortlek till programmet som innehåller tecknen och orden till alla fyra nivår, hittar ni här !

Den som är intresserad av teckenetymologi bör uppsöka zhongwen.com  där ni också hittar addresser till flera bra online-lexikon.

Språkpartner

Den gyllene snabbvägen till språkinlärning är att så tidigt och ofta som möjligt använda språket "på riktigt", och inte bara titta på tecken i boken. Alla bör därför ha en kinesisktalande språkpartner (som du kan lära svenska eller något annat språk du talar), något man enklast skaffar genom att registrera sig för språkinlärningsprojektet Tandem .

Kinesiskt språkcafé

Ett bra komplement till en språkpartner, som lämpar sig bättre ju mer kinesiska du kan, är att besöka KTH:s kinesiska språkcafé - ett socialt och enkelt sätt att öva tal och hörförståelse. Info om när, hur och var hittar du på språkcaféernas hemsida .

Uttal och hörförståelse on-line

För att höra/träna sig på pinyin och det rikskinesiska uttalet rekommenderar jag ett besök till den här sajten , som är en av många på nätet som har ljudfiler för (nästan) alla stavelser, i olika toner. Den som har Mac eller PC kan dessutom ladda ned hela pinyinschemat med ljudfiler från den här sidan .

Ni kan också surfa förbi Jin Zhang vid MIT  som har lite grundfakta om hur man får sin dator att förstå kinesiska.

Den som vill öva sig på att särskilja tonerna (och tror mig, det vill alla!) kan surfa till BBC:s tonspelssida . En annan sajt, som bara övar en stavelse i taget, är Arch Chinese , detsamma gäller Pinyin practices tonövningssida .

Träna diktamen med pinyin är nyttigt för alla som vill lära sig kinesiska och kan göras på den nyss nämnda, och lämpligt döpta, sajten Pinyin practice . (Den som vill fördjupa sig i pinyin kan också besöka pinyin.info .)

Den som tagit sig förbi grunderna när det gäller pinyin och toner kan ladda ned ett gratis (iaf i tre månader) program från National Taiwan University  som kommer komplett med en mycket avancerad uttalsanalys, och en en hel del nyttiga fraser.

Ju oftare och mer kinesiska man hör, desto snabbare lär man sig. Det är därför nyttigt att redan från början göra det till en daglig vana att lyssna på kinesisk webbradio - i början inte för att förstå, utan för att öva sina öron att urskilja stavelserna och deras toner. En liten stund om dagen kan göra stor skillnad, och du kan förslagvis börja med att lyssna till den här kanalen från Beijing  som tar upp vardagliga ämnen till diskussion.

Lexikon och grammatikor

Även om det inte är ett krav (än) är det inte fel att investera i ett lexikon om man läser andra eller tredje kursen. Den som inte behöver ta med det i fickan kan med fördel investera i Norstedts Kinesisk-svenska ordbok  som kom våren 2012. I de lättare klasserna finns det kinesiska teckenlexikonet Xinhua Zidian som inte kostar mycket och finns på åtminstone Akademibokhandeln (den tvåspråkiga utgåvan  är att rekommendera), där man också hittar det mer uppenbart användbara, men fortfarande billiga, lilla röda Concise English-Chinese Chinese-English Dictionary  utgivet av The Commercial Press & Oxford University Press (länkarna går till Bokus eller Adlibris men böckerna kan finnas på annat håll också!). Snäppet tyngre, men fortfarande helt bärbart är FLTRP-Collins lika röda English-Chinese, Chinese-English Dictionary. Så länge man håller sig i den virtuella världen finns förstås andra verktyg - se nedan!

För den som vill ha en bra grammatikbok i skolväskan kan exempelvis Chinese: A Comprehensive Grammar  eller Modern Mandarin Chinese Grammar  (utgivna av Routledge resp Taylor & Francis) vara värda att investera i.

Ytterligare resurser

Det finns hur mycket hjälp som helst att få på nätet. Tre innehållsrika sajter som fått varma elevrekommendationer och helt klart tål att besökas är On-line Chinese Tools , Chinese-Tools  och Yellowbridge .

En av många sajter ni kan kolla upp, både för sitt lexikon och för övrigt, är linedict (tidigare nciku.com) , medan Handian  är ett bra lexikon för den som kan läsa kinesiska. Och varför använda Google Translate när ni kan använda Baidu Fanyi  istället!

Att läsa saker på nätet är ett bra sätt att skaffa sig ett aktuellt ordförråd även om det kräver en viss grund att stå på, inte minst eftersom skillnaden mellan talad och skriven kinesiska delvis är rätt stor. Bekväm hjälp för nätläsning (och ordinlärninge)kan fås av något av Firefox-tilläggen Mandarin Popup  eller Chinese Perapera-kun . Prova att följa BBC:s nyheter på kinesiska  för ett aktuellt ordförråd, eller, om du vill känna dig som en riktig kinessurfare och få en större läsupplevelse, läs en av Kinas viktigare debattörer, Han Han , provokatör, rallybilsförade, författare mm. Hans blogg hittar du här!

Att kunna skriva kinesiska med datorn är nyttigt, här kan du läsa hur man gör beroende på om du använder Windows, Linxux och moderna mobiltelefoner  eller Mac (trasig länk) .

Att kunna skriva pinyin med datorn är också bra (ibland). För PC rekommenderar jag inmatningsstödet Pinyinput  och för Mac MacPinyin . Tipsa mig om ni hittar något för Linux så lägger jag upp en länk här!

För tillgång till databaser med kinesiskt/kinainriktat (och andra asiatiska) material, besök NIAS AsiaPortal  (inloggning med KTH-användarnamn på låsta resurser). Sajten China Virtual Library  har tyvärr inte uppdaterats sedan 2009, men det finns fortfarande många bra och fungerande länkar där till hemsidor för olika sidor av Kinas kultur och samhälle.

Har du en smarttelefon kan du ladda ned en gratis pinyin-app för att träna de kinesiska stavelserna i olika toner. Sök på "pinyin chart".

En sajt jag gärna slår ett extra slag för är Gapminder, vars specialare "Gapminder China"  ger snabb och lättförstålig data om varifrån, hur och vart Kina utvecklas på makronivån. Ett måste för den som läser Kinakunskap!

Lika oumbärligt är det här testet av Kinas administrativa indelningar  - ett enkelt och supereffektivt sätt att lära sig landets provinser, autonoma regioner, städer direkt under centralregeringen och speciella administrativa regioner.

Innehållsansvarig:Björn Kjellgren
Tillhör: Institutionen för lärande
Senast ändrad: 2021-01-07