Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Jacob Odeberg

Foto: Jann Lipka

Jacob Odeberg installerades som professor den 15 november 2013 i stadshuset. Här kan du se hans presentationsfilm och läsa om hans forskningsområde.

Kontakta Jacob Odeberg

Om Jacom Odebergs forskningsområde:

Utvecklingen inom sjukvården går mot det som kallas för individualiserad medicin eller “personalised medicine”. Detta förutsätter sjukdomsspecifika biomarkörbaserade analyser för att bättre och snabbare kunna identifiera vilka patienter som kommer att svara eller inte svara på en viss behandling, förutsäga vilka patienter som kommer att få allvarliga biverkningar, tidigt kunna ställa diagnos eller identifiera vilka individer som löper större risk för att bli sjuka i framtiden.

Sverige har unika sjukvårdsregister och biobanker tillgängliga för forskning. Tillsammans med världens största resurs av igenkänningsreagens (antikroppar) mot de olika mänskliga proteinerna som genererats inom Human Protein Atlas projektet (HPA) vid KTH - som finansierats med 900 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse - kan Jacob Odeberg och hans grupp med affinitetsproteomik screena efter nya biomarkörer i insamlade biobanker, och utveckla nya metoder för klinisk validering och implementering av biomarkörer inom rutinsjukvård. Detta görs inom en multidisciplinär grupp med bakgrund inom teknologi, klinik och biomedicin. Sjukdomsspecifika biomarkörer som möjliggör individualiserad medicin leder till ökad patientsäkerhet och kostnadseffektivare vård för samhället.

Lihui Wang
Liubov Belova
Martin Norgren
Magnus Jansson
Jacob Odeberg
Jens Fransson
Joakim Gustafson
Kjell Andersson
Anna-Karin Tornberg
Alexander Balatsky
Hans Bodén
Frank Niklaus
Mehrdad Ghandhari Alavijh
Patric Jensfelt
Lina Bertling Tjernberg
Mats Boij