Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Johann Packendorff

Professor i industriell ekonomi och organisation med inriktning industriell projektledning.

Om Johann Packendorffs forskningsområde:

I ett projekt hanteras komplexa, tidsbegränsade och unika uppgifter. Projektarbetsformen har blivit alltmer central inom alla sektorer av samhällsekonomin. Ungefär en fjärdedel av global BNP skapas inom ramen för projekt. Det gäller såväl våra största internationella företag som offentlig sektor och akademin. Konsekvenserna av projektformen för ledare och medarbetare är särskilt intressanta, till exempel i frågor rörande arbetsmiljö, stress, personlig utveckling, ledarskap, makt och jämställdhet.

Projektforskningen har under de senaste 20 åren växt till ett eget internationellt forskningsområde. Området lånar in teoretiska insikter från angränsande fält såsom organisationsteori, ledarskap, kritiska managementstudier, genus och entreprenörskap. Ämnets klassiska kärna, systemteoretiska metoder för planering av projekt, har därmed utvidgats i riktning mot att förstå hur projekt organiseras i praktiken och vilka konsekvenser detta ger för företag, grupper och individer.

Johann Packendorffs forskning handlar bland annat om projektformens konsekvenser och om ledarskapsprocesser. Han är även verksam inom angränsande fält. Exempel på aktuella forskningsprojekt är resultatbaserad styrning av akademin samt ledarskapskulturer och organisationsförändring inom hälso- och sjukvården.

Afshin Ahmadian
Nicholas Apazidis
Egor Babaev
Mats Bengtsson
Jonas Beskow
Ulrica Edlund
Viktoria Fodor
Katia Gallo
Till Grüne-Yanoff
Lars Jonsson
Anna Kadefors
Hedvig Kjellström
Patrick Norman
Johann Packendorff
Sergei Popov
Alexandre Proutiere
Sofia Ritzén
Henrik Sandberg
Natalia Skorodumova
Martin Viklund
Björn Önfelt