Till innehåll på sidan

KTH:s guldmedalj i industrisamverkan

KTH:s guldmedalj i industrisamverkan uppmärksammar och premierar goda insatser för att främja en djup och nära samverkan mellan industri och akademi.

Fotot visar guldmedaljen i sitt etui.
Foto: Börjessons reklam

Om priset

KTH instiftade 2007 ett pris i industrisamverkan. Enligt stadgarna ska "priset delas ut högst en gång per år till någon som gjort eller bidragit med äkta samverkan mellan industri och akademi till väsentliga och framgångsrika ingenjörsvetenskapsmässiga insatser inom området komplexa industriella system/anläggningar gärna med tonvikt på IT-system och/eller komplexa system (Systems Engineering). Det systemtekniska (ingenjörsmässiga) helhetsperspektivet skall premieras liksom graden av samverkan. Priset kan gå till någon från industrin, näringslivet eller från den akademiska världen".

Priset utgörs av en medalj. Priset kallas därför för KTH:s Guldmedalj i industrisamverkan.

Initiativtagare till priset

Initiativtagare till priset är professor Torsten Cegrell, som under sin långa professorsgärning (34 år) byggt hela sin akademiska verksamhet på ett mycket djupt och nära samarbete med industrin för att fånga upp verkliga och ingenjörsmässiga problem som framgångsrikt omsatts till ingenjörsmässighet i både grundutbildningen och forskningen. Det var för att fästa fokus på denna viktiga insikt, ett djupt samarbete med industrin och för att stimulera och premiera goda individuella insatser som KTH instiftade priset. Torsten Cegrell har också sett till att priset har fått en långsiktig finansiering och det är också han som designat medaljen.

2022 års mottagare Henrik Henriksson talar från scenen på Musikaliska.
Mottagare 2022 - Henrik Henriksson, VD för H2 Green Steel. (foto: Studio Slakthuset)

Tidigare pristagare

2021 Henrik Henriksson

2020 Jan Andersson

2019 Malcolm Norlin