Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Går det att kombinera hållbarhet med lönsamhet?

– Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell föreläser på Södertälje Science Week.

Publicerad 2019-01-17

Kan man vända hållbarhetsarbetet i ett företag från någonting som kostar till någonting som lönar sig? Kom och hör Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan och KTH-alumn, berätta om sin inte helt spikraka väg från KTH till en karriär i fastighetsbranschen på Södertälje Science Week 1 februari.

Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan. Foto: Vasakronan.

Hållbarhet är ett bärande tema under Södertälje Science Week i slutet av januari och början av februari. Och hållbarhet är också temat för den föreläsning som Vasakronans hållbarhetschef och KTH-alumnen Anna Denell håller. Under rubriken ”Går det att kombinera hållbarhet med lönsamhet?”  kommer hon att berätta om hur ett bolag kan gå från att betrakta hållbarhetsarbetet som en kostnad och börda till att det är det som driver bolagets lönsamhet.

För ett fastighetsföretag som Vasakronan är energianvändning något som står för en stor del av företagets miljöpåverkan och är en stor kostnadspost i driftbudgeten. Men här har företaget, med Anna Denell som pådrivare, lyckats nå stora resultat.

– På knappt tio år har vi lyckats halvera vår energianvändning och det innebär så klart även stora kostnadsbesparingar, närmare bestämt 200 miljoner kronor om året, säger hon.

På 90-talet läste Anna Samhällsbyggnadsprogrammet, eller Läntmäterilinjen som det hette då, på KTH. En studieinriktning hon är glad att hon valde. Förutom de klassiska tekniska ämnena ger programmet även möjligheter till att fördjupa sig inom ekonomi och juridik. Dessutom är jobbutsikterna mycket goda för den som väljer det programmet, konstaterar Anna.

Men att plugga till civilingenjör var inte hennes förstaval från början.

Civilingenjörsprogram i samhällsbyggnad på KTH

Är du gymnasieelev och funderar på vad du ska söka för utbildning? Vill du vara med och utveckla ett hållbart samhälle? Då kanske Samhällsbyggnadsprogrammet på KTH är någonting för dig. Läs mer om programmet.

– Egentligen var det nog lärare jag skulle ha blivit. Men när min storebror började på KTH väcktes ingenjörsintresset till liv och ett år senare började jag på Samhällsbyggnadslinjen. Fast hade någon av mina kursare sagt till mig att jag 20 år senare skulle arbeta med miljö och hållbarhetsfrågor hade jag nog svarat att personen i fråga nog måste ha blandat ihop mig med någon annan. För miljö var verkligen inte min grej på den tiden.

Men något hände på vägen och sedan 2008 ansvarar Anna för hållbarhetsfrågorna på Sveriges största fastighetsbolag, Vasakronan. Sedan dess har hon arbetat fram både Sveriges första gröna hyresavtal och världens första gröna företagsobligation. 2015 utsågs hon till Årets Samhällsbyggare . Och ifjol tilldelades hon Greenbuild Europe Leadership Award . Anna brinner för miljö- och hållbarhetsfrågor och hur det kommer att påverka företag, människor och samhällen i framtiden.

– Jag tycker att det är extra roligt att arbeta med hållbarhetsfrågor inom samhällsbyggnad eftersom vi i vår sektor ofta har en mycket lång tidshorisont på det vi gör. Vi bygger infrastruktur och byggnader som ska hålla länge, helst i sekler. Många av de stora hållbarhetsutmaningarna kan också lösas genom en god fysisk planering, säger hon.

Anmäl dig till Anna Denells föreläsning på Södertälje Science Week.

Läs mer om Anna Denell i en intervju i KTH Magazine.

Läs mer om Södertälje Science Week.

Håkan Soold