Till innehåll på sidan

Klara, Datateknik 300 hp

Klara studerar Datateknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Klara. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Klara, Datateknik 300 hp

Fakta

Namn: Klara
Ålder: 20 år
Utbildning: Datateknik 300 hp
Från: Västerås

Kontakta Klara

Intervju med student

Klara går Datateknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Klara, är 20 år gammal och kommer ursprungligen från Västerås. Just nu läser jag mitt andra år på civilingenjörsutbildningen inom Datateknik på KTH Campus.

Berätta om din väg till KTH!

– Under gymnasiet var jag väldigt osäker vad jag ville göra efter studenten. Ville jag plugga direkt, jobba eller kanske resa? Parallellt med gymnasiet hade jag hade dessutom gått en dansarutbildning och undrade om det kanske skulle bli mitt yrke. Bland mina kompisars val kom ordet civilingenjör upp flera gånger när vi pratade om framtiden, ett ord jag då såg som väldigt abstrakt så jag bestämde mig därför för att ta reda på vad det skulle kunna betyda. Jag gick med i ett mentorsprogram för tjejer och ickebinära där min mentor gick civilingenjörsutbildningen inom Informationsteknik på KTH för att ta reda på mer om både teknikstudier och branschen. Jag blev superinspirerad av alla mentorer och företag ute i branschen som vi besökte och visste att detta vill jag vara del av.

– Jag kände att jag ville upptäcka världen som fanns utanför Västerås där jag växt upp. Min mentor rekommenderade KTH som har ett gott rykte och som samtidigt ligger i Stockholm där majoriteten av näringslivets företag har kontor. När jag skrollade igenom hemsidan fastnade jag för flera utbildningar, men tillslut valde jag Datateknik som innehöll mycket av båda mina favoritämnen från gymnasiet – matematik och programmering.

Hur är din utbildning?

– På Datateknik får vi verktygen att lösa framtidens problem, främst med verktyg från matematiken och programmeringen. I gymnasiet var som sagt matematik och programmering mina favoritämnen, så jag uppskattar verkligen att jag får båda delarna i min utbildning. På civilingenjörsutbildningen får vi utöver en civilingenjörsexamen även en kandidat och magisterexamen. Efteråt kan man både gå ut i arbetslivet eller doktorera, vilket ger en både praktisk och teoretisk syn genom utbildningen vilket jag trivs bra med.

– Det absolut svåraste med min utbildning var att studera under covid-19 restriktionerna då mycket var på distans, vilket gjorde att det var svårt att hitta motivation och personer att plugga tillsammans med. Nu har vi gått över till campusundervisning vilket har varit en stor lättnad och glädje för mig! Jag har fått flera nya kompisar när man fått börja träffas och det har varit lättare att studera.

– Till dig som funderar på att välja samma utbildning skulle jag vilja säga våga! Detta är ett program som inte kräver några förkunskaper i programmering, så alla kan hänga med så länge man tycker det är kul och har vilja. Visst har det blivit några sena kvällar för att bli klar med inlämningarna och någon omtenta ibland, men man klarar det!

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Jag kommer ihåg att när jag kom min första dag till KTH var jag supernervös för exakt allt jag kunde komma på! Men snabbt blev jag lugnad då jag direkt blev välkomnad in i gemenskapen genom Datatekniks mottagning, vilket är helt frivilligt men som jag verkligen rekommenderar att vara med på då det var så otroligt roligt! Jag lärde känna många som jag fortfarande är kompis med.

– Sedan dess har jag har varit aktiv som fadder i mottagning och i näringslivsgruppen där jag för närvarande är ordförande. Jag skulle verkligen rekommendera att engagera sig i studentlivet, hur stort eller litet man än vill och har tid för. Förutom att få kompisar utvecklas man också något enormt och får chans att få unik erfarenhet. Det är samtidigt superkul att bli vän med personer i andra årskurser eller program som man kanske annars inte träffar, har man tur har de äldre kvar sina föreläsningsanteckningar i de kurser man själv läser just nu.

– På fritiden tycker jag om att dansa på någon av de många dansstudios som finns i Stockholm, jag gillar också att cykla runt på min röda cykel och hitta nya smultronställen. Det kommer alltid tider då det kan vara skönt att få kliva över övergångsstället vid Valhallavägen och ta del av storstaden Stockholm. Jag har också försökt att sommarjobba varje sommar inom mjukvara för att få en nytändning och praktiskt använda de kunskaper jag fått under året. För varje jobb så blir innebörden av vad en civilingenjör i datateknik faktiskt gör lite klarare för mig.

Vad har du för framtidsplaner?

– Just nu ser jag fram emot att få välja ett masterprogram och få fördjupa mig mer, vilket det blir är jag ännu dock osäker på då flera stycken verkar vara roliga och intressanta. När det kommer till vad jag skulle vilja arbeta med någon gång “när jag blir stor” är jag ännu mer velig kring. It-branschen utvecklas dessutom just nu så pass snabbt att det kan vara svårt att veta vad man kan jobba med, eftersom det kanske inte finns än. Detta lockar mig eftersom att jag verkligen vill jobba i framkanten på utvecklingen och göra skillnad.

Läs mer

Datateknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-04