Till innehåll på sidan

Vi tar hand om vårt enda klot

Självklart kan vi rädda världen! Här är programmet för dig som vill vara med och bidra. Du har ett lite större perspektiv och tänker globalt. Du är beredd att satsa och ge dig hän i studierna. Välkommen till Energi och miljö.

Hans Havtun, programansvarig för programmet Energi och miljö.

Intervju med lärare

Hans Havtun är lärare för programmet Energi och miljö. Här ger han sin syn på det här relativt nya området.

Är det en särskild typ av personer som väljer att bli ingenjörer inom just Energi och miljö?

– En sak som sticker ut är att det är lika många tjejer som killar som läser på programmet. En annan sak är att de här studenterna ofta har ett brett perspektiv och tänker globalt.

Är det nåt särskilt de vill åstadkomma?

– Får de frågan om de vill rädda världen eller tjäna mycket pengar så svarar nästan 100 procent att de vill rädda världen. Jag tycker en intressant detalj är att hälften av studenterna är vegetarianer eller veganer. Det är ovanligt att det är så många i en klass. Jag tror det hänger ihop med ett engagemang för världen och för miljön.

Tror du att de som väljer Energi och miljö har en tro på att ny teknik kan rädda världen, om man uttrycker sig lite teatraliskt?

– Jag upplever att de har en djup tekniktro, de är teknikoptimister. Men att det inte räcker. Vi människor måste också förändra sättet vi lever på.

Utbildningen har mer matematik (22 procent) än energi och miljö (21 procent). Varför är matematik viktigare än energi och miljö?

– Det här programmet har lite mer matematik än snittet på KTH. Det beror på programmets bredd. Vi vill öppna för specialisering i många olika masterprogram. Våra studenter klarar det bra. De har höga betyg och är benägna att jobba hårt.

Vad tror du studenterna tycker är svårast?

– Jag tror det är just bredden. Fysik, kemi, mekanik, matematik och så vidare. Energi och miljö är breda områden och kombinationen av de två gör det ännu vidare.

Vad är det för yrken studenterna kan få efter utbildningen?

– Hittills är fyra kullar om 200 studenter examinerade. De jobbar inom allt från små privata konslutföretag till stora statliga och kommunala företag, organisationer och myndigheter.

– Området är inte så etablerat än. Men vi märker att intresset är stort på till exempel utbildningsmässor. Miljöutmaningarna blir fler och jakten på lösningar intensivare.

Vad är din rekommendation när det gäller utbyten och projektarbeten utomlands?

– Jag tycker det är en jättemöjlighet. De här studenterna är drivna att jobba internationellt. Det kan handla om att samla upp plast i världshaven eller att praktisera på svenska ambassaden i ett utvecklingsland. Många gör så kallade MFS, ”minor field studies”. De åker iväg på projekt utomlands i ett par månader.

Vad kan ett projektarbete vara?

– I slutet av utbildningen är det avancerade projekt som ligger nära det verkliga yrkeslivet. Ett projekt var att hitta en hållbar lösning för att kyla en radiobasstation. Ett äldre exempel var att ta fram ett klimatsystem för en elbil. Det gällde att få fram luftkonditionering och värme för en elbil som ju inte har samma värmekälla som en fossildriven bil.

Vad säger du när du är på middag och vill skryta lite om ditt jobb?

– Jag berättar att våra studenter lär sig många saker. Vi brukar kalla det tvärvetenskapligt eller multivetenskapligt. De kan kombinera olika saker. Det behövs när man ska hålla på med miljö och framtidens energi.

Läs mer

Energi och miljö 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-09-01