Till innehåll på sidan

Att lösa ”hidden-panel” problem har varit utmanande men givande

Rutvika, går masterprogrammet i Rymd- och Flygteknik och berättar mer om MIST (Miniature Student Satellite), ett satellitprojekt hon arbetat med.

Rutvika, student i projekt på Farkosteknik 300 hp.

Vad har du gjort?

– MIST, Miniature Student Satellite är ett satellitprojekt som startades vårtermin 2015. Min roll under projektet var den av en systemingenjör som ansvarade för alla budgetar såsom vikt, kraft, energi och datamängd.

Utöver detta jobbade jag med ”hidden-panel” problemet, det vill säga man hittar ett sätt att definiera satellitens geometri och ytor som har solceller och hur man räknar ut vilka ytor som är helt eller delvis dolda för solljuset. Solceller är den viktigaste energikällan ombord satellit och därför är det viktigt att ha koll på hur mycket av ytan som är i skuggning för att kunna beräkna mängden energi som kan tas ut för att förse behov från de olika utrustningarna ombord.

Vad har du lärt dig?

– ”Hidden-panel” problemet är ett datorgrafisk problem vilket är ett område jag aldrig jobbat inom tidigare. Solceller är central del av hela satelliten och skuggning är därmed ett viktigt problem. Jag har lärt mig hur många olika element som ingår i en satellit som alla måste fungera tillsammans. Att lösa ”hidden-panel” problem har varit utmanande men givande då det gett mig inblick och förståelse i 3D-grafik.

Läs mer

Farkostteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-05