Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Jag har lärt mig otroligt mycket

Sebastian går årskurs 5 på utbildningen Farkostteknik och berättar mer om då han tillsammans med fyra andra studenter på farkostteknikprogrammet byggde ett bemannat flygplan utan motorer.

Sebastian, student i projekt på Farkosteknik 300 hp.

Vad har du gjort?

– Jag har varit projektledare för Flygsektionens bidrag i Red Bull Flugtag som under 2015 vann tävlingen. Under sex veckor i sommaren byggde jag tillsammans med fyra andra studenter på farkostteknikprogrammet ett bemannat flygplan utan motorer, ett glidflygplan, som vägde enbart 40 kg. Planet hade ett vingspann på 10 m och en korda på 2,5 m, så det var ett riktigt stor flygplan. Planet gick att dela i mindre bitar, då vi behövde frakta ner den till Göteborg för tävlingen.

Som projektledare fick jag hålla koll på tidsplanet, hålla kontakten med Red Bull, göra en del reklam för laget, fixa sponsring av olika sort och framförallt arbeta med designen och produktionen av flygplanet, som byggdes på KTH:s lokaler med hjälp av olika verktyg tillgängliga här.

Vad har du lärt dig?

– Jag har lärt mig otroligt mycket, både om mig själv, att arbeta i och leda en grupp, samt om design och produktion av en flygfarkost. Det är faktiskt mycket svårare än man tror. Man behöver ha arbetsmetoder för att kunna analysera olika problem, ta fram lösningsförslag, utvärdera dessa, designa, tillverka och sedan implementera en lösning. Man måste ha koll på projektets helhetsperspektiv, samtidigt som man inte missar någon detalj.

Jag har också lärt mig en helt del om projektarbete och hur man ska arbeta mot tydliga deadlines när man har kort tid på sig.

Läs mer

Farkostteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-05