Till innehåll på sidan

Rakin, Informationsteknik 300 hp

Rakin studerar nformationsteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Rakin. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Rakin, Informationsteknik 300 hp

Fakta

Namn: Rakin
Ålder: 20 år
Utbildning: Informationsteknik 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Rakin

Intervju med student

Rakin går Informationsteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Rakin, jag är 20 år gammal och kommer från Stockholm. Jag pluggar tredje året på civilingenjörsutbildningen inom Informationsteknik på KTH Kista och KTH Campus.

Berätta om din väg till KTH!

– Det var en slump att jag valde en ingenjörsutbildning. Jag valde mellan ekonom och ingenjör. Tanken var att ta ett sabbatsår, jobba och höja betygen så mycket som det gick och reda ut vilket av dessa yrken jag ville bli senare. Samtidigt ville jag ändå prova på en utbildning på ett universitet så jag kastade en tärning. Om det landade på en udda siffra så skulle jag välja en ekonomiutbildning och om det landade på jämn siffra skulle jag välja en ingenjörsutbildning.

– Den landade på en jämn siffra så problemet nu var vilken sorts ingenjör, samt vilket universitet, jag skulle välja. Många familjemedlemmar, vänner och lärare från gymnasiet rekommenderade KTH då samtliga gått på KTH och hade det bra där. Jag ville även vara kvar i Stockholm, så KTH kändes som det självklara valet. Jag ville läsa en utbildning som ger mig goda möjligheter att driva eget, en bred utbildning med många masterprogram och en utbildning där jag har bra möjligheter att arbeta utomlands ifall jag ville det. Efter att ha läst många karriär- och uppföljningsrapporter från KTH, pratat med KTH-studenter på SACO-mässan, familjemedlemmar som gått på KTH, läst KTH:s utbildningskatalog och jämförelser av utbildningar på KTH:s hemsida så valde jag civilingenjör inom Informationsteknik.

–Tanken, återigen, var att testa några veckor på utbildningen och sedan hoppa av ifall jag kände att utbildningen inte var för mig eller om det blev för stressigt då jag var skoltrött. Tiden flög förbi utan att jag märkte det och efter att ha gått ett år på denna utbildning så visste jag att jag ville vara kvar och klara utbildningen.

Hur är din utbildning?

– Informationsteknik är en bred IT-utbildning där man går igenom allt inom IT. Allt från att designa processorkomponenter, programmera hemsidor eller appar som löser ett valfritt problem, förstå nätverkssystem, hacka datorer och nätverkssystem till management och ledarskap inom IT och mycket mer. Man får välja många IT-relaterade valbara kurser redan i tredje året. Om man är intresserad av IT allmänt är denna utbildning rätt för dig.

–Programmet är inriktad på mjukvara, men det finns några få hårdvarukurser som man måste läsa i ettan vilket jag inte visste om när jag sökte. Detta gör att man kan söka en master fokuserad på hårdvara ifall man vill det. Om man inte tycker om hårdvarukurserna kan man välja bort dem i andra och tredje året för mjukvaru- och mattekurser.

– Alla kurser är utmanande och unika, men skapar samtidigt en röd tråd i utbildningen. Hårdvarukurserna har hjälpt mig förstå olika system och programmeringen bättre. Programmering och mattekurserna har hjälpt mig förstå komplexa algoritmer och datastrukturer bättre. De bästa kurserna, enligt mig, är utmanande kurser där man inte har förkunskaper och man lär sig genom att prova sig fram. Kurser där man får testa sin problemlösningsförmåga och där det finns fler än bara ett sätt att lösa problemen.

– Vi har många övningar, labbar, hjälpmaterial, räknestugor, hjälpsamma äldre studenter, lärorika seminarier och duktiga föreläsare. Kurserna är oftast upplagda så att man examineras kontinuerligt genom labbar eller seminarier som kan ge bonuspoäng inför tentan eller höja betyget. Detta motiverar studenter att ligga i fas för att samla så många seminarie- eller labbpoäng som möjligt och förhindrar sistaminuten-plugg.

– Det finns möjligheter att studera utomlands under andra och tredje året, och KTH samarbetar med många universitet. Jag har inte varit på utbyte ännu på grund av Coronapandemin men funderar på att göra en utbytestermin i USA.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Studentlivet på KTH och Stockholm erbjuder något för alla. Det finns massa sportevenemang, konserter, fester, föreningar, festivaler och annat. Själv brukar jag gå på fotbollsmatcher när landslaget spelar eller konserter om någon känd artist kommer till Stockholm, vilket är rätt oftast. Efter varje tentaperiod anordnas något som kallas tentapub på huvudcampus där man firar att tentaperioden är över och jag rekommenderar alla att gå på minst en tentapub.

– Under de första veckorna på KTH har man Mottagningen. Under mottagningen får man göra roliga aktiviteter för att lära känna klassen, äldre elever och sin sektion bättre. Jag rekommenderar framtida studenter att hitta en studiegrupp som man trivs med. Det gör plugget mycket roligare och de är lätta att hitta under mottagningsveckorna.

– Efter mottagningen börjar studierna på riktigt. Studietakten på KTH är betydligt högre och svårare än det var på gymnasiet, vilket gör att det kan vara svårt att hänga med under den första terminen. Mitt tips till framtida studenter är att lägga så mycket tid som möjligt åt att ligga i fas och att utveckla en studieteknik som fungerar. Lägg även tid på att göra annat än att bara plugga, annars kommer man bli utbränd fort.

– De flesta föreläsningar är på KTH Kista under de första två åren, men det finns några kurser som hålls på KTH Campus. Detta gör att man känner de flesta man träffar i Kista och det blir en bra sammanhållning. Vi läser mattekurser tillsammans med andra utbildningar och jag brukar gå på matteföreläsningar på KTH Flemingsberg eller KTH Campus då de ligger närmare där jag bor. Genom detta har jag lärt känna flera studenter från andra utbildningar som jag nu hänger med utanför studierna.

– Fördelen med att plugga i Stockholm är att man tidigt kommer i kontakt med näringslivet. De flesta företag har sina huvudkontor i Stockholm och många grundare gick själva på KTH. Detta gör det lättare att söka praktikplatser under studietiden.

Vad har du för framtidsplaner?

– Detta är en svår fråga då mina framtidsplaner ändras hela tiden. När man har pluggat min utbildning kan man jobba med vad som helst inom IT. Allt från att utveckla självkörande bilar, designa mikrochips, skapa appar, arbeta med IT-säkerhet och mycket mer. Man kan bli IT-konsult, projektledare eller driva eget. IT-området är väldigt brett och har massa intressanta områden. Från början var jag helt låst på Data Science, maskininlärning och Artificiell Intelligens, men nu har jag blivit intresserad av IT-säkerhet och entreprenörskap.

– Målet är att antingen driva eget företag, bli en IT-konsult eller arbeta på ett företag där jag håller på med något som jag tycker är intressant. Som tur är har jag möjlighet att förflytta mig inom olika områden inom IT-branschen ifall jag skulle ångra mig.

Läs mer

Informationsteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-04