Till innehåll på sidan

Noel, Informationsteknik 300 hp

Noel började med att gå Tekniskt basår 60 fup på KTH och pluggar nu Informationsteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Noel. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Noel, Informationsteknik 300 hp

Fakta

Namn: Noel
Ålder: 22 år
Utbildning: Informationsteknik 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Noel

Intervju med student

Noel går Informationsteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Noel och jag är 22 år gammal. Jag är från Stockholm och läser nu mitt andra år på civilingenjörsutbildningen inom Informationsteknik på KTH Kista. När jag inte är i Kista och pluggar så gillar jag att träna, umgås med vänner och ibland spela schack.

Berätta om din väg till KTH!

– Jag har alltid varit intresserad av teknik och gillat att förstå hur saker fungerar. Jag läste till och med Teknik med inriktningen Teknikvetenskap i gymnasiet och jag visste redan innan gymnasiet att jag ville läsa något tekniskt efter gymnasiet också. Efter studenten så började jag kolla på KTH och insåg att jag inte hade någon aning om vilken inriktning som passade mig. Jag hade inte heller de bästa betygen så jag var inte helt säker på att jag skulle kunna komma in. Sen såg jag att man kunde söka till basåret på våren i Flemingsberg och jag valde att söka. Basåret gav mig en chans att hitta en utbildning på KTH som passade mig och ge mig en möjlighet att bli van vid universitetstempot. Dessutom behövde jag inte plugga upp betygen eftersom man har en reserverad plats på någon av KTH:s utbildningar så länge man klarar alla kurserna. Efter att jag kollat igenom alla utbildningar och pratat med en massa andra studenter så valde jag Informationsteknik.

Hur är din utbildning?

– På basåret så läser man matematik, fysik och kemi för att bli behörig till en ingenjörsutbildning. Även om jag redan var behörig och hade läst en del av det som man läser på basåret under gymnasiet så var det fortfarande tufft. Tempot var betydligt högre än på gymnasiet, så jag var tvungen att förbättra min studieteknik för att hänga med. Basåret var svårt, men det gav mig en stabil grund och studietekniken som krävs för att klara av vilket program som helst på KTH.

– Informationsteknik är en bred IT- och datateknikutbildning som innehåller både hårdvaru- och mjukvarukurser. Jag visste inte riktigt vad jag gillade mest så därför passade informationsteknik mig perfekt. Jag hade det väldigt svårt för hårdvarukurserna i början, men till slut klickade det och jag är glad att jag har läst de kurserna eftersom det gav mig en djupare förståelse för hur datorer och programmering fungerar. Jag hade inte så svårt för programmering eftersom jag hade kodat lite i gymnasiet, men jag vet att många tycker att det är svårt i början. Det är absolut inget krav att man ska kunna programmera innan man påbörjar utbildningen men det hjälper om man har testat kodat lite själv innan. Men även om man inte har kodat något tidigare så är det inga problem eftersom det finns massor av stöd i form av räknestugor och övningslektioner där man kan få hjälp och svar på sina frågor. Dessutom har KTH allmänhandledning som erbjuder programmeringshjälp och de kan svara på frågor om kurser på grundnivå i programmering och datalogi.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– De första veckorna på KTH startar med Mottagningen som sektionerna har hand om. Mottagningen är ett perfekt tillfälle att lära känna alla i klassen och skaffa nya vänner. Jag hade hur kul som helst under Mottagningen, men om man inte känner att den och sektionen är något som intresserar en så finns det massor av andra saker att göra på KTH. Det finns massvis med föreningar och klubbar så oavsett vad du gillar kommer du att hitta något som matchar dina intressen.

– Det bästa med att plugga i Stockholm är att det alltid finns en massa saker att göra utanför skolan. Ibland känner jag att man behöver en paus från alla skolaktiviteter och då har man en hel storstad att utforska. Jag som gillar att träna brukar gilla att testa nya gym eller nya motionsspår bara för att byta miljö.

– Det som också är bra med Stockholm är att många företag har sina huvudkontor här vilket är en perfekt chans att kommare närmare näringslivet under sin utbildning. Jag som pluggar på KTH Kista sitter mitt i Sveriges största företagsområde och att vara så nära alla dessa företagen ger oss i Kista en unik möjlighet att samarbeta och skapa kontakter.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag är inte riktigt helt säker på exakt vad jag vill jobba med efter att jag har tagit examen, men jag har insett under det senaste året att mjukvara passar mig mer än hårdvara. Det finns många möjligheter med en examen inom Informationsteknik. Utbildningen är ganska bred så man kan jobba med allt från finans till spelutveckling. Det viktigaste för mig är att jag jobbar med att lösa problem som har en påverkan och gör världen mer hållbar.

Läs mer

Informationsteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-04