Här hittar du de vanligaste frågorna vi får om val av utbildning, matten på KTH, framtida karriär, studentlivet på KTH samt antagnings- och behörighetsfrågor.
Johanna svarar på vanliga frågor
KTH-studenten Johanna svarar på de vanligaste frågorna som blivande studenter ställer.
Vad är skillnaden mellan civilingenjör och högskoleingenjör?
Civilingenjörsutbildningen är på fem år (300 hp). Civilingenjörsutbildningarna är mer teoretiska och riktar sig till dig som vill arbeta med att utveckla ny teknik.
Högskoleingenjörsutbildningarna är treåriga utbildningar (180 hp). KTH:s högskoleingenjörsutbildingar fokuserar mer på projekt och praktiska tillämpningar jämfört med de första tre åren av civilingenjörsutbildingarna.
Välj utbildning efter intresse! Erfarenheten visar att hög motivation ofta resulterar i bra studieresultat. Dessutom är det en fördel att välja en utbildning som går hand i hand med dina starka egenskaper. Om du känner dig osäker kring ditt utbildningsval kan du kontakta oss på nedan länkar.
Är det skillnad på högskolestudier och studier på gymnasiet?
Att börja studera på KTH blir för många en positiv utmaning. Framför allt ställs högre krav på din förmåga att planera din egen tid, så att du hänger med i studietempot. Du kommer också att få arbeta både självständigt och i projekt. Vid terminsstart erbjuder vi en föreläsning i studieteknik. Nedan kan du läsa tips om hur du som ny student klarar studierna.
KTH:s master- och magisterprogram vänder sig till sökande som redan har en examen på grundnivå. Masterexamen får du efter en tvåårig påbyggnadsutbildning. Magisterexamen får du efter en ettårig påbyggnadsutbildning. Läs mer om utbildningsnivåer och examina på studera.nu.
KTH erbjuder Tekniskt basår (60 fup) och Tekniskt basår, termin 2 (30 fup) för studenter som saknar behörighet till ingenjörsprogrammen på KTH. Alla ingenjörsprogram på KTH reserverar platser för studenter som har läst basåret.
Var hittar jag mer information om Matematik- och fysikprovet?
På civilingenjörsutbildningarna Design och produktframtagning, Elektroteknik, Farkostteknik, Maskinteknik, Materialdesign, Teknisk fysik och Teknisk matematik tillsätts en del av platserna genom Matematik- och fysikprovet. KTH erbjuder förberedande kurser för Matematik- och fysikprovet som är gratis och helt online.
Måste jag vara duktig på matematik för att klara av studierna på KTH?
Du behöver inte vara ett mattegeni för att plugga på KTH, men det är en hel del matematik på KTH:s utbildningar. Därför krävs engagemang och goda studievanor för att lyckas. Om du känner att dina kunskaper i matematik är begränsade eller om du känner dig osäker inför dina studier så finns det kurser i förberedande matematik.
Jag studerar en teknisk utbildning på ett annat universitet/högskola men vill fortsätta mina studier på KTH. Hur ska jag göra?
Dels kan du söka det KTH-program du är intresserad av via antagning.se och, beroende på programansvariges bedömning, tillgodoräkna dig kurser och på så vis flyttas upp. Till vissa av KTH:s program kan du även söka till senare del av program.
Absolut! Under ditt tredje, fjärde eller femte år har du chansen att studera utomlands. Många väljer också att göra sitt examensarbete utomlands. Missa inte Utlandsbloggen där du kan följa KTH-studenter som är på utbyte.
Går det att kombinera elitidrott med studier på KTH?
KTH är ett riksidrottsuniversitet och kan erbjuda dig som idrottar på landslagsnivå en god möjlighet att kombinera din elitidrottskarriär med högre studier.
Hur är egentligen matten på KTH? Hur går undervisningen till, vilken hjälp finns att få och hur skiljer det sig från gymnasiet? Detta är frågor som vår student Intisar berättar om i denna video.
Hur skiljer sig matematiken på KTH från gymnasiematten?
I gymnasiet kopplas matematiken ofta till vardagsproblem. På KTH är matematiken mer inriktad mot ingenjörstillämpningar. Dels ger den en grund för problemlösning i utbildningen, dels förbereder den för frågeställningar du kan möta i ditt kommande yrkesliv. Utbildningen ger dig nödvändiga verktyg och metoder. Du ska kunna hitta lösningar på problem, inte nödvändigtvis räkna ut integraler på stående fot. Det finns också praktiska skillnader. I gymnasiet använder man miniräknare för att lösa matematiska problem. På KTH arbetar vi även med papper och symboler, eller för in aktuella värden och formler i datorprogram.
Kan man få stöd i matteundervisningen på KTH?
När du väl är i gång så finns det också hjälp att få, flera mattekurser erbjuder t.ex. en mattejour. Där hjälper studenter, som kommit en bit in i sin utbildning, nyare studenter med problemlösning. Känner du ett behov av att förbättra din studieteknik, kan du vända dig till KTH:s studievägledare. De hjälper dig som student att hitta en studieteknik som passar just dig. KTH erbjuder en förberedande kurs i matematik för alla nyantagna. Med hjälp av den har du chans att fördjupa dina mattekunskaper inför kommande högskolestudier – du får stöd av lärare och arbetar med kurser och prov. Den förberedande kursen ges online.
Hur viktig är matematiken på KTH?
I gymnasiet behandlas matematik som ett isolerat ämne. På KTH ingår matematik i många kurser. Man kan säga att matematiken är språket med vilket man kommunicerar i de andra ämnena. Det faller sig alltså naturligt att mattekurserna oftast hålls i utbildningens första och andra årskurs. Under introduktionsveckorna erbjuder KTH kursen intromatte, som är en frivillig introduktionskurs som repeterar vissa kunskaper och färdigheter från gymnasiet. Intromatten ges under introduktionsveckorna för de allra flesta nya teknologer.
Vad är Mattecoach?
Mattecoach på nätet är en gratistjänst där blivande matematiklärare ger elever som vill bli bättre i matte det stöd de behöver på distans. Coacherna är utbildade i matematik och matematikdidaktik på KTH eller Stockholms universitet. Coacherna har fram till idag samlat på sig erfarenheter från tusentals unika samtal och timmars coachning av elever som söker hjälp inom matematik.
Man kan säga att svårighetsgraden beror på vilket program eller vilken inriktning du väljer. En del utbildningar går mer på djupet i matematiken än andra, och kan omfatta mer specifika kunskaper. Du behöver dock inte vara ett mattegeni för att plugga på KTH. Många väljer att plugga tillsammans med kompisar och lösa uppgifter i grupp. Det är ett bra sätt att ge varandra stöd och hjälp när man kör fast.
INTERVJU MED LARS FILIPSSON, LÄRARE PÅ KTH
Han försöker förstå hur studenterna tänker
Matematiken är abstrakt till sin natur. Det är själva syftet med ämnet, konstaterar matematikläraren Lars Filipsson på KTH. För att få med sig studenterna i tänkandet använder han olika knep och vardagsexempel.
Vad gör jag om jag saknar rätt behörighet för studier på KTH?
Om du inte har rätt behörighet för att söka till det utbildningsprogram du vill börja på, så finns det flera olika vägar att gå.
Du kan läsa Tekniskt basår (60 fup) eller Tekniskt basår, termin 2 (30 fup), beroende på vilken behörighet du har sedan tidigare. Om du vill veta mer om teknisk basutbildning på KTH kan du kontakta Centrala studie- och karriärvägledningen på KTH.
Du kan också läsa in olika behörighetsämnen på Komvux i din egen hemkommun.
På antagning.se kan du läsa om vad som gäller om du inte har svenska gymnasiebetyg och hur du ska gå tillväga för att söka in till högskola/universitet i Sverige.
Jag står på reservplats till en av KTH:s utbildningar. När får jag mitt antagningsbesked?
Om du står som reserv ska programmet kontakta dig om det uppstår en ledig plats. Reserver tas in ända fram till kursstart för civilingenjörsprogrammen. För de andra programmen kan det dröja upp till två veckor efter kursstart.
Ingenjörer arbetar inom många olika områden och möjligheterna att välja inriktning och arbetsområden är stora. Du kan läsa intervjuer med före detta KTH-studenter, så kallade alumner, om vad de tyckte om sin tid på KTH och vad de jobbar med idag.
En universitetsutbildning är en kvalitetsstämpel och KTH är ett starkt varumärke på arbetsmarknaden. Efterfrågan på arbetskraft inom det tekniska området är för närvarande hög. På nedan länkar kan du läsa mer om KTH:s karriäruppföljning.
Vad gör egentligen en ingenjör och vad kan man göra efter sin utbildning?
Detta är frågor som Lilian ställer till några av studenterna på KTH. Vi får höra svar från studenter som läser till såväl civilingenjör och högskoleingenjör som arkitektur.