Till innehåll på sidan

På tre år är du redo för en intressant arbetsmarknad

Satsar du ordentligt på dina studier kan du efter tre år gå ut till en intressant och trygg arbetsmarknad. I en liten klass med likasinnade kommer du lära dig massor. Med dig får du fina studentminnen och en värdefull KTH-examen.

Elias Said är programansvarig.

Intervju med programansvarig lärare

Elias Said är programansvarig. Utöver att programmet ska uppfylla examensmålen ser han som sin viktigaste uppgift att se till att programmet täcker elektroteknikområdet på ett bra sätt så att studenterna får en bra grund för deras framtida utveckling i både studier och arbetsliv.

Vem ska söka, tycker du?

– Alla kan söka, men det bra om du har ett intresse för elektroteknik och exempelvis tycker att förnybar energi och morgondagens energiproduktion är intressant.

– Jag tror att den som är nyfiken och har lite av en uppfinnare i sig kan trivas väldigt bra.

Vad tror du de som söker har för drömmar och ambitioner med sitt yrkesliv?

– De vill ha ett jobb och arbetsuppgifter som matchar deras intressen. Då är det sannolikare att arbetsuppgifterna kan upplevas roliga och spännande. Jag tror också att de vill försäkra sig om att ha ett kunnande som öppnar för bra jobb och inkomst.

Vad har de som söker för bakgrund?

– Många kommer direkt från gymnasiet. Några har tagit en paus efter gymnasiet och vill börja studera igen. Ytterligare några har redan arbetat några år som elektriker eller inom elektroteknikområdet och vill vidareutbilda sig, vilket är värdefullt för hela klassen.

Hur tycker du att studenterna ska ta vara på tiden på KTH?

– Satsa från dag ett. Försök låt bli att skjuta fram uppgifter då kurserna följer varandra. Du tar med dig det du lärt sig till nästa kurs även om det är ett annat ämne. Klarar du det blir det mindre stressigt och du lär dig mer.

– Ta vara på tiden här i skolan. Men glöm inte att hitta tid för att träna och ha roligt med kurskompisar.

Första året läser man många ämnen. Vad krävs i tid för studierna?

– Det krävs en del arbete för den teoretiska inlärningen, även om det också är praktiska moment. Det här programmet är ett heltidsuppdrag med minst 40 timmars disciplinerad arbetsvecka. Är du beredd på det, går det bra.

Har du tips för att hitta en bra studieteknik?

– Jag tycker att du ska testa och utforska så att du hittar den studietekniken som fungerar för dig. Alla har sitt eget sätt att lära. Jag själv har till exempel motoriskt minne. Om jag skriver rent mina anteckningar från en föreläsning, minns jag bättre. För andra räcker det att lyssna på föreläsningarna.

Vad är skillnaden mellan högskoleingenjörsprogrammet och motsvarande civilingenjörsprogram?

– En högskoleingenjörsutbildning som denna har fler tillämpade moment och mer fokus på projektarbete. Men högskoleingenjörsstudenterna läser förstås också teori för att förstå den tillämpade tekniken, exempelvis för att utveckla produkter. Under de två första åren får studenterna grunderna i matematik, programmering, olika elektroteknikämnen och kurser inom ekonomi och hållbar utveckling.

– Vill du ut snabbare på arbetsmarknaden och inte har tänkt dig en master- eller forskarutbildning, då passar en högskoleingenjörsutbildning bra. Om du sedan under utbildningen får mersmak och känner att du vill fortsätta till masternivå, så finns den möjligheten till komplettering kvar med hjälp av valfria kurser under sista året.

Vad tror du att studenterna tycker är roligast?

– Det är nog dels ämneskurserna i elektroteknik och dels projektkurserna. Studenterna designar något, gör en prototyp och presenterar muntligt och skriftligt. I varje årskurs finns det en projektkurs där de tillämpar det de lärt sig under året. Examensarbetet blir kulmen för hela utbildningen.

Hur tycker du studenterna ska resonera kring utlandsstudier?

– Vi brukar uppmuntra att komma iväg en period utomlands, en termin eller att göra ett examensarbete. KTH har avtal med bra universitet i hela världen, där det finns kurser som passar in och gör att du kan hålla studietiden på tre år.

Hur tycker du studenterna ska resonera kring sitt första jobb efter examen?

– Det spelar egentligen inte så stor roll. Låt arbetsuppgifterna styra. Försök hitta det som intresserar dig. Numera byter man jobb oftare, så du kan prova dig fram.

Vad vill du att studenterna ska berätta om KTH för sina barn i framtiden?

– Det är ofta själva studentlivet som de flesta minns mest, att det var en bra tid i livet. Att du hade roligt och gjorde det här lite tokiga projektarbetet. Men jag hoppas inte minst att alumner även ser tillbaka på tiden som en bra grund för deras arbetsliv.

Läs mer

Elektroteknik 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-12