Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

För dig som ser fastigheter som affärer

Det här är ett program för dig som kanske funderar på att läsa ekonomi med inriktning på finansiering. Men du vet redan att du är intresserad av just fastigheter och finansiering. Här får du, förutom finansieringsdelen, också värdefulla kunskaper i fastighetsutveckling, stadsplanering och juridik.

Henry Muyingo är programansvarig.

Intervju med programansvarig lärare

Henry Muyingo är programansvarig för Fastighet och finans på Institutionen för Fastigheter och byggande. Han vill att utbildningen snabbt ska ge dig en bra start i karriären.

Vem tycker du ska ta examen i fastighet och finans?

– Programmet riktar sig till dig som vill kombinera fastigheter med finansieringsfrågor. Du kanske har tänkt att läsa ekonomi på Handelshögskolan eller juridik på Stockholms universitet. På KTH kombineras de ämnena med fokus på fastigheter. Då är det här rätt val.

Vilken typ av jobb är det man gör efter examen?

– En rätt vanlig roll är ”Key account manager”. Ofta handlar jobbet till exempel om att vara med i ”due diligence”-processer inför en fastighetsaffär. Då är du med och samlar in och analyserar information inför ett förvärv eller andra större förändringar. Du kan vara anställd på ett konsultföretag, i ett fastighetsföretag eller i ett finansföretag.

Har du blivit överraskad av några studenter som valt egen väg efter examen?

– Jag har inte arbetat på den här avdelningen i rollen som programansvarig så länge, jag har fått berättat för mig om ett antal som har kommit igång med startups.

Fastighetsbranschen kan ibland ha rykte om sig att vara oetisk. Tar ni upp detta i utbildningen?

– Vi tar upp detta i kurser som management och etik och många studenter tycker att det är intressant att lära sig hur man bygger en organisation med stark etisk grund, där individer förhindras att jobba oetiskt.

Hur samarbetar ni med branschen?

– Tanken är att du ska vara färdig att börja jobba efter tre år. Därför arbetar vi nära framtida arbetsgivare för att kurserna ska vara relevanta. Vi bjuder till exempel in branschfolk när du ska lägga fram ditt kandidatarbete. Då får vi direkt återkoppling och kan säkra att projekten är viktiga för branschen.

Vad tycker studenterna är roligast?

– Många tycker om de ekonomiska och juridiska analyser som öppnar upp för hur du kan tänka och resonera om finansiering och fastigheter.

Läs mer

Fastighet och finans 180 hp

Fastighetsutveckling med fastighetsförmedling 180 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-02-12