Nyheter

 • Grön BoStad Stockholm beviljas ytterligare 15 miljoner kronor

  Publicerad 2018-12-11
  Projektet Grön BoStad Stockholm arbetar för att stärka en hållbar stadsutveckling inom bostadssektorn. Aktörerna inom Strukturfondspartnerskapet Stockholm har nu beslutat att investera ytterligare 15 miljoner kronor från EU:s regionala utvecklingsfond i projektet. En ambition med investeringen är att stärka förutsättningarna för tillväxt bland länets miljöteknikföretag.

 • Arwidssonprofessuren i Tillämpad stadsbyggnad på KTH är nu tillsatt!

  Publicerad 2018-12-05
  Ann Legeby, verksam forskare vid KTH, har anställts som professor i det för KTH nya ämnet Tillämpad stadsbyggnad. En generös donation från Birthe & Per Arwidssons stiftelse har möjliggjort instiftandet av den nya professuren på KTH.

 • Richard Malm utsedd till Årets Betongforskare 2018

  Publicerad 2018-11-23
  Richard Malm, forskare vid institutionen för byggvetenskap, har blivit utsedd till Årets Betongforskare 2018 vid Betonggalan som samlade över 1200 personer på Stockholm Waterfront igår.

 • KTH och Värmdö startar testbädd inom vattenförsörjning

  Publicerad 2018-11-16
  KTH Vattencentrum har beviljats 500 000 kr från Vinnova för ett testbäddsprojekt tillsammans med Värmdö kommun inom vattenförsörjning. Syftet är att utveckla nya hållbara och småskaliga lösningar för trygg vattenförsörjning och god vattenstatus i Östersjön.

 • Cirkulär offentlig upphandling som katalysator för cirkulär ekonomi

  Publicerad 2018-11-16
  Offentlig upphandling omsätter ca en femtedel av svensk BNP och är därmed ett mycket kraftigt verktyg för att bidra till att ställa om vårt samhälle i en mer hållbar riktning. Nu startar ett projekt kring cirkulär upphandling med forskare från KTH och IVL. Projektet finansieras av Formas och ska under tre års tid fokusera på cirkulär offentlig upphandling och därmed stödja utvecklingen av cirkulär ekonomi.

 • Brasiliansk regnskog kan förlora sitt skydd

  Publicerad 2018-11-14
  Upp till femton miljoner hektar regnskog i Amazonas riskerar att förlora sitt lagliga skydd visar en ny studie där forskare från KTH och Chalmers har samarbetat med forskare vid universitetet i Sao Paulo, Brasilien. Siffran motsvarar mer än hälften av Sveriges sammanlagda skogsareal, och är den mängd regnskog som nu alltså riskerar att bli avverkad.

 • Studentlag från KTH vann internationell fastighetscasetävling i London

  Publicerad 2018-11-12
  I slutet av oktober åkte sex studenter från KTH till London för att tävla i Cornell Regional Real Estate Case Competition, organiserad av Center for Real Estate Finance vid Cornell University.

 • Hur stor belastning tål brorna?

  Publicerad 2018-10-24
  I framtiden måste järnvägsbroarna klara mer än idag. Tågresenären ska kunna färdas i 320 kilometer i timmen och ostört kunna dricka en kopp kaffe. Håller broarna för det? Nu finns en helt ny KTH-metod för att testa dem. KTH Magazine har intervjuat Raid Karoumi, Andreas Andersson och Stefan Trillkott från Institutionen för byggvetenskap.

 • När hållbart blir det nya normala

  Publicerad 2018-10-15
  Hur kan det som några av oss gör redan i dag – äta vegetariskt, slopa flygresor, dela, reparera eller köpa begagnat i stället för nytt – bli det vanliga sättet att konsumera? Frågan ska få svar i ett nytt forskningsprojekt.

 • Sverker Sörlin tilldelad Stig Ramels Pris

  Publicerad 2018-10-15
  Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH, har tilldelats Stig Ramels Pris 2018. Priset delas ut av den ideella föreningen De svenska Historiedagarna med stöd av Kjell och Märta Beijers stiftelse.

 • Samhällsbyggnadsstudenter tilldelade årets Träteknologipris

  Publicerad 2018-10-11
  Linda Stenberg och Jennifer Nordlöf, nyutexaminerade civilingenjörer i samhällsbyggnad, har tilldelats 2018 års Träteknologipris för sitt examensarbete i ämnet byggnadsmaterial.

 • KTH i nytt Mistra-program om smart underhåll av infrastruktur

  Publicerad 2018-06-19
  I dagarna fattade Mistra:s styrelse beslut om ett nytt forskningsprogram som kommer leda till smartare metoder att planera, finansiera och organisera underhållet av kommunal infrastruktur med fokus på vatten, avlopp och vägar. Genom KTH Vattencentrum samlas forskare från olika skolor vid KTH i ett tvärvetenskapligt team inom programmet.

 • ”Placera nya järnvägsstationer centralt”

  Publicerad 2018-06-14
  Färre människor pendlar regionalt. Fler resenärer tar bilen istället för att gå till järnvägsstationen. Ingen eller svag utveckling av ny bebyggelse sker. Det blir konsekvenserna om man väljer att placera en ny station utanför en tätort jämfört med om man placerar den i eller nära centrum. Det visar ett forskningsprojekt vid KTH som kommer till användning vid planering av nya höghastighetsbanor.

 • Värmdö och KTH tillsammans för en hållbar skärgård

  Publicerad 2018-06-05
  Nu är det undertecknat, samverkansavtalet mellan KTH och Värmdö kommun gällande ett strategiskt partnerskap kring utbildning, forskning och innovation. Under en första ledningsdialog på Säby säteri diskuterades samarbeten inriktat på hållbar skärgårdsutveckling, decentraliserade och enskilda vatten- och avloppslösningar, samt teknik och ekologi i marin miljö.

 • Elizabeth Hatz ställer ut på La Biennale di Venezia

  Publicerad 2018-05-24
  Elizabeth Hatz, lektor vid KTH Arkitektur, är inbjuden och ställer ut på La Biennale di Venezia - arkitekturbiennalen i Venedig 2018. Venedigbiennalen har vernissage 23 maj och öppnar för allmänheten den 26 maj. Utställningen pågår till och med den 25 november.

 • KTH-alumner bland världens mest lovande ljusdesigners

  Publicerad 2018-05-22
  Lighting Design Awards har utsett årets 40under40 för att fira och uppmärksamma 2018 års unga lovande ljusdesigners i världen. En av vinnarna är universitetsadjunkt Federico Favero.

 • Tar du tåget på semestern?

  Publicerad 2018-05-21
  Nästa uppehåll: Barcelona. Trots krångel med utlandsbokningar väljer allt fler att resa med tåget till kontinenten och intresset har exploderat i sociala medier. – Vi växer med 50–100 medlemmar om dagen, säger KTH-forskaren Susanna Elfors som startade Facebookgruppen Tågsemester.

 • Plots Prints Projections - exhibition in conjunction with La Biennale di Venezia

  Publicerad 2018-05-18
  Plots Prints Projections is an exhibition curated by Ulrika Karlsson as part of the collateral event Greenhouse Garden – Reflect Project Connect, in Serra dei Giardini in conjunction with La Biennale di Venezia, Biennale Architettura 2018.

 • Arkitektstudenter bygger utedass på KTH

  Publicerad 2018-05-17
  Tjugo studenter vid KTH Arkitekturskolan bygger utedass på universitets campusområde vid Valhallavägen i Stockholm. Syftet är en ökad förståelse bland de studerande för riktiga hus och hur de konstrueras, men också att skänka ett antal tankar till det globala perspektivet med världens alla flyktingläger och de problem som finns där.

 • KTH-projekt bland årets Den Goda Staden-stipendier

  Publicerad 2018-05-17
  Vid Riksbyggens fullmäktige 16 maj delades årets stipendier från jubileumsfonden Den Goda Staden ut. En total prissumma på 628 000 kronor fördelades på ett antal projekt som bidragit till, eller kommer bidra till, innovativa idéer för att göra världens städer mer hållbara. Flera av pristagarna kommer från KTH Arkitektur.

Till sidans topp