Nyheter

 • Tina Karrbom Gustavsson får KTH:s Pedagogiska pris

  Publicerad 2017-11-16
  Universitetslektor Tina Karrbom Gustavsson erhåller KTH:s pedagogiska pris 2017 för sin inspirerande, entusiasmerande och engagerande undervisningsgärning inom ämnet byggprojektledning.

 • Vikten av en säkerhetsmedveten kultur för färre informationsläckor

  Publicerad 2017-11-10
  Hallå där Björn Lundgren, doktorand på Institutionen för filosofi och historia, som varit redaktör och medförfattare för den populärvetenskapliga antologin Informationssäkerhet och organisationskultur.

 • Han representerar KTH på FN:s klimatkonferens

  Publicerad 2017-11-08
  Hallå där, Fredrik Gröndahl, miljöforskare och prefekt på Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED). Du är i Bonn och representerar KTH vid FN:s klimatkonferens. Du kommer att presentera forskningsprojektet Seafarm i den gemensamma nordiska paviljongen, dels under Nordic Bioeconomy Day 8 november, dels under Nordic Food Day 9 november. Vad är det du kommer att lyfta fram där?

 • Byggprojektledarstudenter vinnare av Årets Lean-byggarstudent 2017

  Publicerad 2017-11-07
  Den 7 november delades studentpriset Årets Lean-byggarstudent ut för första gången i samband med mässan Nordic på Svenska Mässan i Göteborg. Vinnare blev Åsa Östman och Aron Björkholm som både gått nyligen avslutat sina studier på civilingenjörsprogrammet i samhällsbyggnad. Deras examensarbete "Tredjepartslogistik i byggsektorn - Ur entreprenörens perspektiv" imponerade på domarna.

 • KTH-studenter vann NCC:s Inclusive City Academy

  Publicerad 2017-10-18
  Den 10 oktober gick NCC:s tävling Inclusive City Academy av stapeln. Josefin Hallman, Erik Nilsson och Malin Frisk – tre studenter från KTH – stod för det vinnande bidraget.

 • Formasmiljoner till KTH inom cirkulär och biobaserad ekonomi

  Publicerad 2017-10-05
  I förra veckan presenterade forskningsrådet Formas de projekt som får finansiering i en utlysning inom cirkulär och biobaserad ekonomi. Fyra av de fjorton projekt som beviljas medel är från KTH. Därmed är KTH det lärosäte som tagit hem flest projekt. Dessutom har KTH en stor del i det projekt där Stiftelsen The Stockholm Environment Institute är huvudsökande.

 • Klimatförnekelse stort problem även i Sverige

  Publicerad 2017-09-06
  Förnekelse av vetenskap om miljöproblem är omfattande och allvarlig och sträcker sig bortom klimatfrågan och debatten i USA. Det menar en grupp KTH-forskare efter att i en stor studie gått igenom den samlade forskningen om vetenskapsförnekelse under de senaste 25 åren.

 • Bok om arkitekters kamp mot diskriminering

  Publicerad 2017-08-28
  Nu släpps Feminist Futures of Spatial Practice, en bok som består av bidrag från såväl arkitekter, stadsplanerare, konstnärer som aktivister. De berättar om sina egna erfarenheter och kunskaper av att bekämpa sexism, rasism, ålders- och klassförtryck inom ramen för sina egna yrken. Boken har delvis finansierats av KTH Arkitekturskolan och bland författarna och redaktörerna finns KTH-forskaren Meike Schalk och Thérèse Kristiansson vid Arkitektur- och designcentrum samt Ramia Mazé vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

 • 1000:e certifieringen av Miljöbyggnad till ABE-skolans nya byggnad

  Publicerad 2017-08-22
  Systemet Miljöbyggnad, som KTH har utvecklat, togs i drift 2011 och har vuxit starkt de senaste åren. Nu har den tusende certifieringen skett och det på campus: Skolan för arkitektur och samhällsbyggnads nybyggnation 43:25 har certifieras med Miljöbyggnad GULD av Sweden Green Building Council.

 • ARWU (Shanghai): KTH rankat som 15:e bäst i världen inom Transport Science & Technology

  Publicerad 2017-08-21
  KTH är rankade på plats 15 i världen inom ämnesområdet Transport Science & Technology i årets ARWU (Shanghai) academic ranking of world universities.

 • Almedalen 2017: Aktuell forskning om byggande, hållbarhet och infrastruktur

  Publicerad 2017-08-16
  Ett antal av skolans forskare befann sig i Visby under Almedalsveckan för att presentera aktuell forskning och bidra med expertkompetens i paneler, debatter och mediesammanhang. Här är ett axplock av de forskare som deltog i Almedalsveckan med start 2 juli 2017.

 • Dags att öka förståelsen för ljusets betydelse

  Publicerad 2017-06-20
  Magisterprogrammet Architectural Lighting Design har på några år genomgått flera stora förändringar och arbetar nu framåt för att ännu bättre möta efterfrågan på en modern ljusdesign som främjar hållbarhet, hälsa och teknik.

 • Unikt BIM-labb stärker högskoleingenjörsutbildningen

  Publicerad 2017-06-20
  För ett år sedan flyttade Byggvetenskaps avdelning Byggteknik och design från Haninge till campus Valhallavägen. I avdelningens nybyggda hus finns ett stort och unikt BIM-labb som gör det möjligt att visualisera i storformat och visa ritningar i flera olika perspektiv samtidigt.

 • Risk för vattenbrist i sommar

  Publicerad 2017-06-19
  Det finns en uppenbar risk att stora delar av landet drabbas av vattenbrist i sommar. Framför allt gäller det kustområdena samt i inlandskommunerna i mellersta och södra Sverige. Det konstaterar Bo Olofsson, professor i mark- och vattenteknik på KTH.

 • Seafarm i KTH Tech Talks

  Publicerad 2017-06-09
  Lyssna på Fredrik Gröndahl från institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED) och Fredrika Gullfot från Simris Alg i månadens avsnitt av KTH Tech Talks.

 • KTH:s vattenforskning visades upp på Nobelmuseet

  Publicerad 2017-06-09
  Lördagen den 3 juni visade forskare från hela KTH upp banbrytande vatteninnovationer under en utställning organiserad av Nobelmuseet i samarbete med WaterCentre@KTH.

 • Forskare vill förändra resandet

  Publicerad 2017-06-07
  Hallå där Johan Gärdebo, doktorand, som gett ut en handbok, ”The Travelling Scientist’s Itinerary”, för forskare som reser. Varför då? – Därför att forskarens jobb är att resa, både i världen och i tankarna. Vi skriver ofta om forskarens tankar. Syftet med skriften är att även börja skriva om forskarens resande i världen.

 • Så här tänker framtidens arkitekter

  Publicerad 2017-05-30
  Fram till och med fredag den andra juni pågår examensarbetsdagarna (Diploma Days) för KTH:s arkitekturstudenter. Nya spännande visioner och idéer om morgondagens hus och städer presenteras. Till exempel världens kanske minsta galleri och helt nya typer av kolonistugor.

 • Studenter tävlade i brobyggnad i Tallin

  Publicerad 2017-05-23
  Studenttävlingen BRICO 2017 - The Nordic Steel Bridge Competition genomfördes 17-19 maj 2017 i Tallinn med 16 lag. Ett av dessa lag bestod av studenter från masterprogrammet Civil and Architectural Engineering.

 • Arkitektritade stugor mitt i stan

  Publicerad 2017-05-22
  Drömmer du om ett eget litet lantställe mitt i stan? På Kungsholmen uppförs nu några kolonistugor med unik design – ritade och byggda av KTH:s arkitekturstudenter.

Till sidans topp