Nyheter

 • Almedalen 2017: Aktuell forskning om byggande, hållbarhet och infrastruktur

  Publicerad 2017-08-16
  Ett antal av skolans forskare befann sig i Visby under Almedalsveckan för att presentera aktuell forskning och bidra med expertkompetens i paneler, debatter och mediesammanhang. Här är ett axplock av de forskare som deltog i Almedalsveckan med start 2 juli 2017.

 • Dags att öka förståelsen för ljusets betydelse

  Publicerad 2017-06-20
  Magisterprogrammet Architectural Lighting Design har på några år genomgått flera stora förändringar och arbetar nu framåt för att ännu bättre möta efterfrågan på en modern ljusdesign som främjar hållbarhet, hälsa och teknik.

 • Unikt BIM-labb stärker högskoleingenjörsutbildningen

  Publicerad 2017-06-20
  För ett år sedan flyttade Byggvetenskaps avdelning Byggteknik och design från Haninge till campus Valhallavägen. I avdelningens nybyggda hus finns ett stort och unikt BIM-labb som gör det möjligt att visualisera i storformat och visa ritningar i flera olika perspektiv samtidigt.

 • Risk för vattenbrist i sommar

  Publicerad 2017-06-19
  Det finns en uppenbar risk att stora delar av landet drabbas av vattenbrist i sommar. Framför allt gäller det kustområdena samt i inlandskommunerna i mellersta och södra Sverige. Det konstaterar Bo Olofsson, professor i mark- och vattenteknik på KTH.

 • Seafarm i KTH Tech Talks

  Publicerad 2017-06-09
  Lyssna på Fredrik Gröndahl från institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED) och Fredrika Gullfot från Simris Alg i månadens avsnitt av KTH Tech Talks.

 • KTH:s vattenforskning visades upp på Nobelmuseet

  Publicerad 2017-06-09
  Lördagen den 3 juni visade forskare från hela KTH upp banbrytande vatteninnovationer under en utställning organiserad av Nobelmuseet i samarbete med WaterCentre@KTH.

 • Forskare vill förändra resandet

  Publicerad 2017-06-07
  Hallå där Johan Gärdebo, doktorand, som gett ut en handbok, ”The Travelling Scientist’s Itinerary”, för forskare som reser. Varför då? – Därför att forskarens jobb är att resa, både i världen och i tankarna. Vi skriver ofta om forskarens tankar. Syftet med skriften är att även börja skriva om forskarens resande i världen.

 • Så här tänker framtidens arkitekter

  Publicerad 2017-05-30
  Fram till och med fredag den andra juni pågår examensarbetsdagarna (Diploma Days) för KTH:s arkitekturstudenter. Nya spännande visioner och idéer om morgondagens hus och städer presenteras. Till exempel världens kanske minsta galleri och helt nya typer av kolonistugor.

 • Studenter tävlade i brobyggnad i Tallin

  Publicerad 2017-05-23
  Studenttävlingen BRICO 2017 - The Nordic Steel Bridge Competition genomfördes 17-19 maj 2017 i Tallinn med 16 lag. Ett av dessa lag bestod av studenter från masterprogrammet Civil and Architectural Engineering.

 • Arkitektritade stugor mitt i stan

  Publicerad 2017-05-22
  Drömmer du om ett eget litet lantställe mitt i stan? På Kungsholmen uppförs nu några kolonistugor med unik design – ritade och byggda av KTH:s arkitekturstudenter.

 • Arkitektstudent har skapat stadens kanske minsta galleri

  Publicerad 2017-05-16
  Erika Wolters är student på KTH arkitektur och har valt att göra ett mobilt galleri som examensarbete. Rör du dig i trakterna kring Östra station den närmsta tiden är chansen stor att du springer in i galleriet på hjul.

 • Styrelsekvinnor månar mer om miljön är män

  Publicerad 2017-05-08
  En nygjord studie vid KTH där 400 styrelsemedlemmar ingått visar att kvinnor ser klimatfrågan som mer angelägen än sina manliga kollegor.

 • Tina Karrbom Gustavsson invald i IQ Samhällsbyggnads styrelse

  Publicerad 2017-05-05
  Den 2 maj höll IQ Samhällsbyggnad sin årsstämma i Stockholm. Under årsstämman valdes fyra nya ledamöter till styrelsen, däribland Tina Karrbom Gustavsson, universitetslektor vid institutionen för Fastigheter och Byggande.

 • Manifestation för fakta och vetenskap

  Publicerad 2017-04-18
  Vill du vara med och motverka utbredningen av fejknyheter och faktaresistens? Lördag 22 april samlas människor i Stockholm och andra städer världen över i en manifestation för vetenskap, March for Science.

 • Mindre utsläpp – men luften är sämre

  Publicerad 2017-04-06
  Världens utsläpp ser ut att minska. Samtidigt ökar växthusgaser i luften. Vad ska man tro när beskeden inom klimatforskningen tycks peka åt olika håll? – Kanske borde vi bli bättre på att berätta om hur långsamma processerna är, säger Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling.

 • Centrum för Framtida stadsrum tilldelade European Business Award

 • Så kan KTH byggas miljövänligare

  Publicerad 2017-03-13
  Att bygga miljöcertifierat, med minsta möjliga påverkan på miljön, är beroende av fastighetsägarnas ambitioner. Men här finns mycket att vinna för alla parter. Det visar en färsk avhandling om miljöledning i bygg- och fastighetsbranschen.

 • Fredrik Gröndahl nominerad till Hållbarhetsmäktigaste 2017

 • QS: KTH rankat som 23:e bäst i världen inom Architecture/Built environment

  Publicerad 2017-03-08

 • Framtidens algodlingar hanteras av undervattensrobotar

  Publicerad 2017-03-01
  Forskare vid KTH har fått ett anslag om 100 miljoner kronor för att utveckla nästa generations undervattensrobotar.

Till sidans topp