Nyheter

 • Arwidssonstiftelsen initierar ny professur

  Publicerad 2018-02-06
  Med medel från Arwidssonstiftelsen tillsätter KTH en professur och anställer två doktorander i det för KTH nya ämnet Tillämpad stadsbyggnad. Målet är att skapa ny kunskap och innovativa processer som kan implementeras direkt i pågående stadsutvecklingsprojekt.

 • KTH-studenter har ritat framtidens städer

  Publicerad 2018-01-18
  Sveriges regering har pekat ut nio nya möjliga städer och stadsdelar där 100 000 nya bostäder ska byggas de närmaste åren. I samband med detta har 25 arkitektstudenter från KTH under hösten 2017 arbetat med frågan hur nuvarande landsbygd i Hemfosa, Haninge kommun, ska kunna förvandlas till stad. I morgon, den 19 januari, redovisas resultatet.

 • Så kan vi minska matsvinnet

  Publicerad 2018-01-17
  Varje år kastar varje svensk bort 100 kilo mat. Nästan hälften, 45 kilo, är onödigt matavfall. Det vill säga mat som skulle kunna ätas istället för att slängas om det hade tagits hand om på rätt sätt. Nu har KTH-forskare genomfört en studie, och kommit fram till en rad åtgärder för att minska matsvinnet. Detta genom att påverka konsumenters beteende. 

 • KTH-forskare granskar klimatpolitik

  Publicerad 2018-01-09
  Hallå där Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria, som utsetts till en av ledamöterna i regeringens klimatpolitiska råd. Hur känns det? – Det känns bra, förstås, och ansvarsfullt. Detta är ju en av de riktigt stora frågorna i vår tid.

 • Så kan transporter flyttas från lastbil till tåg

  Publicerad 2018-01-09
  För att lyckas få till ett mer hållbart samhälle med lägre utsläpp måste en del av godstrafiken flyttas från lastbilar till järnvägar och sjöfart. Det slår politiker och forskare fast, både nationellt och på EU-nivå. Utvecklingen hittills visar att det kan bli svårt att nå EU:s utsläppsmål för transporter till 2030, men många forskare vid KTH arbetar med att hitta olika lösningar för att målen i EU:s transportpolitik ska kunna uppfyllas.

 • Han lyfter vikten av att meritera framgångsrik undervisning

  Publicerad 2017-12-05
  "Mycket god forskning bedrivs inom högskolan. Men vi får ­aldrig glömma att det är utbildningen som ger högskolan dess exi­stensberättigande. Därför måste undervisning jämställas med forskning vid värdering av meriter". Det skriver pro­fessor ­Johan Silfwerbrand i söndagens Svenska Dagbladet.

 • Forskare vill minska matsvinn på KTH

  Publicerad 2017-12-04
  Ta hand om matavfallet men se först till att inte så mycket mat går till spillo. Forskarna Greger Henriksson och Annika Carlsson Kanyama har många idéer för hur KTH kan förbättra sitt miljöarbete. Följ med till ett mönstersoprum och ett med förbättringspotential.

 • Välfärdselement: Ny utställning om miljonprogrammet i Tensta

  Publicerad 2017-11-30
  Erik Stenberg, arkitekt och lektor hos KTH Arkitektur, har studerat miljonprogrammets historia i många år. Nu har han och Helena Westerlind (Doktorand, KTH Arkitektur) tillsammans med tre arkitekter och formgivare från Chile tagit fram en ny utställning i Tensta konsthall. Utställningen står i konsthallens entré och pågår t.o.m 14 januari 2018.

 • Studentlag imponerade i fastighetscasetävling i New York

  Publicerad 2017-11-29
  I mitten av november reste sex fastighetsstudenter från KTH till New York för att tävla i den största fastighetscasetävlingen i världen, Cornell International Real Estate Case Competition (CIRECC ), organiserad av Center for Real Estate Finance vid Cornell University.

 • Tuffa klimatmål ger nya livskvaliteter

  Publicerad 2017-11-29
  Nu ger forskare från KTH tillsammans med grafiska formgivare ut boken Vitiden. Den tar upp ett framtida samhälle där det gemensamma är det centrala, och energi är en högt värderad resurs. Bokens fokus ligger på att enkelt och lustfyllt förklara samt diskutera hur vi kan leva med bibehållen livskvalitet trots stränga klimatmål.

 • Student prisas för bästa examensarbete av Bo Rydins Stiftelse

  Publicerad 2017-11-24
  Archana Ashok från masterprogrammet Sustainable Technology har blivit belönad med ett stipendium för Bästa examensarbete 2017. Priset kommer från Bo Rydins Stiftelse för vetenskaplig forskning.

 • Ny guide tipsar om digitalisering för bättre miljö

  Publicerad 2017-11-21
  Hur kan digitaliseringen bidra till ett hållbart samhälle? Nu publicerar KTH en guide för att svara på den frågan och samtidigt sätta fart på utvecklingen i kommuner och företag.

 • Tina Karrbom Gustavsson får KTH:s Pedagogiska pris

  Publicerad 2017-11-16
  Universitetslektor Tina Karrbom Gustavsson erhåller KTH:s pedagogiska pris 2017 för sin inspirerande, entusiasmerande och engagerande undervisningsgärning inom ämnet byggprojektledning.

 • Vikten av en säkerhetsmedveten kultur för färre informationsläckor

  Publicerad 2017-11-10
  Hallå där Björn Lundgren, doktorand på Institutionen för filosofi och historia, som varit redaktör och medförfattare för den populärvetenskapliga antologin Informationssäkerhet och organisationskultur.

 • Han representerar KTH på FN:s klimatkonferens

  Publicerad 2017-11-08
  Hallå där, Fredrik Gröndahl, miljöforskare och prefekt på Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED). Du är i Bonn och representerar KTH vid FN:s klimatkonferens. Du kommer att presentera forskningsprojektet Seafarm i den gemensamma nordiska paviljongen, dels under Nordic Bioeconomy Day 8 november, dels under Nordic Food Day 9 november. Vad är det du kommer att lyfta fram där?

 • Byggprojektledarstudenter vinnare av Årets Lean-byggarstudent 2017

  Publicerad 2017-11-07
  Den 7 november delades studentpriset Årets Lean-byggarstudent ut för första gången i samband med mässan Nordic på Svenska Mässan i Göteborg. Vinnare blev Åsa Östman och Aron Björkholm som både gått nyligen avslutat sina studier på civilingenjörsprogrammet i samhällsbyggnad. Deras examensarbete "Tredjepartslogistik i byggsektorn - Ur entreprenörens perspektiv" imponerade på domarna.

 • KTH-studenter vann NCC:s Inclusive City Academy

  Publicerad 2017-10-18
  Den 10 oktober gick NCC:s tävling Inclusive City Academy av stapeln. Josefin Hallman, Erik Nilsson och Malin Frisk – tre studenter från KTH – stod för det vinnande bidraget.

 • Formasmiljoner till KTH inom cirkulär och biobaserad ekonomi

  Publicerad 2017-10-05
  I förra veckan presenterade forskningsrådet Formas de projekt som får finansiering i en utlysning inom cirkulär och biobaserad ekonomi. Fyra av de fjorton projekt som beviljas medel är från KTH. Därmed är KTH det lärosäte som tagit hem flest projekt. Dessutom har KTH en stor del i det projekt där Stiftelsen The Stockholm Environment Institute är huvudsökande.

 • Klimatförnekelse stort problem även i Sverige

  Publicerad 2017-09-06
  Förnekelse av vetenskap om miljöproblem är omfattande och allvarlig och sträcker sig bortom klimatfrågan och debatten i USA. Det menar en grupp KTH-forskare efter att i en stor studie gått igenom den samlade forskningen om vetenskapsförnekelse under de senaste 25 åren.

 • Bok om arkitekters kamp mot diskriminering

  Publicerad 2017-08-28
  Nu släpps Feminist Futures of Spatial Practice, en bok som består av bidrag från såväl arkitekter, stadsplanerare, konstnärer som aktivister. De berättar om sina egna erfarenheter och kunskaper av att bekämpa sexism, rasism, ålders- och klassförtryck inom ramen för sina egna yrken. Boken har delvis finansierats av KTH Arkitekturskolan och bland författarna och redaktörerna finns KTH-forskaren Meike Schalk och Thérèse Kristiansson vid Arkitektur- och designcentrum samt Ramia Mazé vid Aalto-universitetet i Helsingfors.

Till sidans topp