”Hur ska jag tänka om jag vill söka till KTH?”

Studenter på KTH:s campus. Foto: Petter Karlberg
Publicerad 2020-04-07

Så här strax innan den 15 april när ansökan till högskolan stänger får Centrala studie- och karriärvägledningen många frågor från personer som är intresserade av att söka till KTH. Några av de vanligaste frågorna är: ”Jag vet inte vad jag ska välja, tänk om jag väljer fel”, ”Kommer jag kunna hitta en bostad?” och ”Finns det hjälp att få om jag inte klarar studierna?”

Många av de som hör av sig till KTH:s centrala studie- och karriärvägledning  har frågor inför valet till högskolan, konstaterar Nina Holmsten, studie- och karriärvägledare på KTH. Och vad hon och hennes kollegor kan göra är att ge vägledning och den information de behöver för att kunna fatta ett väl underbyggt beslut.

–Vi informerar om olika alternativ när det gäller själva utbildningsvalet och vägleder kring hur man kan tänka när man ska välja, säger Nina Holmsten.

Stöd till studenter för att klara studierna

Fråga en KTH-student

Om du är intresserad av att söka till KTH och vill veta mer för att kunna fatta ett beslut som känns rätt för dig kan du - förutom att höra av dig till Centrala karriär- och studievägledningen - även kontakta en KTH-student. Det finns flera studenter som studenter som studerar inom ämnesområde du är intresserad av som kan berätta för dig om kursinnehåll, studentliv och jobbet som ingenjör. Hitta en KTH-student att ställa frågor till.

När det gäller oron för att inte klara studierna brukar de förklara att det finns olika typer av stöd: att det finns räknestugor och att Akademiskt resurscentrum erbjuder lunchseminarium i studieteknik, akademiskt skrivande och referenshantering, med mera. Programmen erbjuder också olika typer av stöd.

– Vi har samordnare för studenter med funktionsnedsättningar dit de kan vända sig med frågor kring vilka möjligheter till kompensatoriskt stöd som finns, säger Nina Holmsten.

Osäker på vilket program du ska välja?

Många presumtiva studenter är osäkra på vilket program de ska välja Vid behov erbjuds de ett vägledningssamtal där man utgår från dem själva, vilka intressen de har och vilka möjligheter som finns.

– Om du är osäker i ditt val av civilingenjörsutbildning finns öppen ingång där du första året läser gemensamma kurser för civilingenjörsprogrammen och till årskurs 2 söker du ett civilingenjörsprogram, säger Nina Holmsten.

Hur hittar jag en bostad?

Presumtiva studenter som inte är från Stockholm kan vara oroliga för om de kan hitta någonstans att bo. Nina Holmsten och hennes kollegor hänvisar till länkar på KTH:s hemsida, bland annat till Akademisk Kvart där privatpersoner erbjuder studenter att hyra lägenhet i andra hand.

– Sen kanske du får vara beredd på att gå ihop och dela lägenhet med några andra, att du får tänka lite utanför ramarna och ligga på. De flesta fixar trots allt en bostad. Även om det kan ta tid och du kanske inte får en bostad mitt i stan, säger Nina Holmsten.

Här hittar du telefonnummer och adresser till de funktioner du kan behöva komma i kontakt med, som studievägledare och antagningsenhet, för att få mer information gällande studier vid KTH.

Håkan Soold

Några vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan civilingenjörsutbildning och högskoleingenjörsutbildning?

Förutom att det ärskillnad i utbildningarnas längd, 5 respektive 3 år, är civilingenjörsutbildningarna mer teoretiska i sin utformning än högskoleingenjörsutbildningarna som är mer praktiska. Läs mer om skillnaderna mellan utbildningarna i vår FAQ.

Om jag är intresserad av ett program men inte är behörig, hur kan jag göra då?

Om du inte är behörig kan du söka till Teknisk basutbildning på KTH. Förutom att du blir behörig att söka till högskole- och civilingenjörsprogrammen får du också en garantiplats på något av KTH:s ingenjörsprogram förutsatt att du har slutfört basutbildningen. Även du som är behörig, men inte har betyg som räcker till, kan gå Teknisk basutbildning och på så sätt utnyttja möjligheten till garantiplats. Teknisk basutbildning är dessutom en utmärkt förberedelse för studier på teknisk högskola. Läs mer om Teknisk basutbildning.

Om jag har läst kurser på en annan högskola och vill byta till KTH, hur gör jag då? Kan jag tillgodoräkna mig mina kurser?

Om det är motsvarande kurs, då ansöker du om tillgodoräknande när du påbörjar dina studier på KTH. På vissa av våra program kan man ansöka till en senare del av programmet. Läs mer om ansökan till en senare del av ett program  och om tillgodoräknande av kurser .

Innehållsansvarig:press@kth.se
Tillhör: Aktuellt
Senast ändrad: 2020-04-07