Enligt rektorsbeslut V-2010-0482, i syfte att synliggöra KTH:s forskning, ska alla publikationer som en forskare gör i egenskap av KTH-anställd, registreras i KTH:s publikationsdatabas DiVA.
Uppgifterna i DiVA gör publikationen sökbar, inte bara direkt i DiVA utan även i sökmotorer som Google och Google Scholar.
DiVA kan användas för open access-publicering vilket ökar sökbarheten och tillgängligheten av publikationerna.
Läs mer om open access
.
De bibliografiska uppgifterna kan användas för att ta ut publikationslistor, import till referenshanteringsprogram och i bibliometriska analyser.
Data i DiVA exporteras till andra system, bland annat Prisma som används för ansökningar till Formas, Forte och Vetenskapsrådet.
Vem ska registrera?
Vetenskaplig publicering vid KTH Biblioteket importerar regelbundet publikationsdata från Web of Science och Scopus. Publikationer som inte täcks av dessa databaser ska författarna registrera själva.
Varje forskare ansvarar för att de egna publikationerna är korrekt registrerade i DiVA.
Logga in i DiVA och registrera dina publikationer. Observera att hjälptexter finns i diva-formuläret (markerat med ett frågetecken). Lägg till ditt
ORCID-id
.
Har du flera publikationer i någon databas går det bra att importera därifrån till DiVA, exempelvis från Scopus och Web of Science.
Vill du parallellpublicera? Kontrollera först att du har rätt att lägga en kopia av din publikation i DiVA, kolla upp detta i Sherpa/Romeo. Din fulltextfil blir inte synlig direkt när du laddat upp den. Biblioteket kontrollerar först villkor etc och detta kan ta några dagar.
Hur du registrerar delarbeten till sammanläggningsavhandling
Om du har skrivit en sammanläggningsavhandling eller sammanläggningsuppsats ska du först registrera avhandlingens/uppsatsens delarbeten i DiVA . Sök först efter dina delarbeten i DiVA för att se om de är inlagda sedan tidigare. Om det inte finns inlagda så lägger du till dessa manuellt eller genom import från t.ex. Scopus eller Web of Science. Om du har delarbeten som inte är publicerade så välj Submitted, Manuskript etc. Det ska vara samma som i den tryckta avhandlingen.
Artiklar som är publicerade open access kan alltid inkluderas som fulltext. Om din avhandling innehåller opublicerade artiklar eller inskickade manuskript bör dessa inte laddas upp i fulltext i DiVA. Vissa förlag betraktar även ett manuskript publicerat elektroniskt i en avhandling som en tidigare publicering.
Gör en sökning i Scopus
och markera i träfflistan de referenser du vill importera. Klicka därefter på ”Export”. Välj RIS format och All available information. Klicka sedan på export för att kunna spara ned en fil med referenser till din dator. Gå sedan till fliken Importera uppgifter om publikation i DiVA och välj importera fil i RIS-format. Klicka på en importerad publikation i taget, lägg till ditt KTH-användarnamn, kontrollera att övriga uppgifter stämmer och skicka in.
Logga in på ditt ORCiD-konto
och markera de publikationer du vill exportera. Klicka på knappen ”Export works” och sedan ”Export”. Spara filen ”works.bib” på din dator.. Logga in i DiVA och välj Importera uppgifter om publikation och sedan Importera från externa databaser i BibTeX-formatet. Klicka på en importerad publikation i taget, lägg till ditt KTH-användarnamn , kontrollera att övriga uppgifter stämmer och skicka in.
Gör en sökning i Web of Science
och markera i träfflistan vilka referenser du vill importera. Välj Save to Other File Formats ovanför träfflistan, välj Full Record och Plain Text och klicka på Save för att spara filen på din dator. Gå sedan till fliken Importera uppgifter om publikation i DiVA och välj importera fil i ISI-format. Klicka på en importerad publikation i taget, lägg till ditt KTH-användarnamn, kontrollera att övriga uppgifter stämmer och skicka in.
1. Sök fram dina publikationer i det andra lärosätets DiVA. Ändra Träffar per sida så att alla dina publikationer visas på samma sida och markera dem. Alternativt markera manuellt de publikationer du vill importera.
2. Klicka på Referenser, Exportera referenser, högerklicka på formatet Mods i listan och välj ”Spara länk som” för att spara filen på din dator.
3. Logga in i KTH:s DiVA, välj Importera uppgifter om publikation och klicka på Importera från externa databaser. Välj format MODS V3, ladda upp din fil och importera den.
4. Klicka på en importerad publikation i taget, lägg till ditt KTH-användarnamn, kontrollera att övriga uppgifter stämmer och skicka in. OBS, ändra inte organisationstillhörighet. Den skall motsvara det som står i publikationen.
1. Logga in på ditt Google Scholar-konto. När du har loggat in välj Min Profil för att se dina publikationer eller leta rätt på dina publikationer.
2. Markera de referenser som du vill exportera till DiVA genom att markera rutorna till vänster om referensen, klicka på Exportera och välj BibTeX format.
3. Spara ned en fil med referenser till din dator. Gå sedan till fliken Importera uppgifter om publikation i DiVA och välj importera fil i BibTeX format. Klicka på en importerad publikation i taget, lägg till ditt KTH-användarnamn, kontrollera att övriga uppgifter stämmer och skicka in.
Kontakta biblioteket
Vi på biblioteket kan hjälpa dig i publiceringsprocessen, med frågor om open access-publicering, forskningsdata, bibliometri och altmetri.