Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Fint amerikanskt kemipris till Lars Berglund

Lars Berglund och CELL:s logga.
Anselme Payen Award delas ut av det amerikanska kemisamfundet varje år. Foto: KTH, ACS
Publicerad 2023-05-31

Lars Berglund, professor vid avdelningen för biokompositer på KTH, får det prestigefyllda kemipriset Anselme Payen Award.
– Det är roligt att bli uppmärksammad och få ett internationellt erkännande av sina forskarkollegor, säger Lars Berglund.

Priset delas varje år ut av det amerikanska kemisamfundets avdelning för cellulosa och förnybara material, “för att hedra och uppmuntra till enastående akademiska insatser inom vetenskap och kemiteknik inom cellulosa dess relaterade produkter". Lars Berglund belönas med ära, en bronsmedalj och prissumman på 3 000 dollar, för sina betydande bidrag inom bland andra områdena hybrida 2D-material, ledande kompositmaterial, material för energilagring och porösa material.

– Vi har ju haft god långsiktig finansiering genom Wallenberg Wood Science Center, vilket gjort det lättare att jobba med grundläggande forskningsfrågor. Vi valde tidigt att fokusera på material från nanocellulosa, och det visade sig i efterhand vara ett framgångsrecept, säger Lars Berglund och fortsätter:

– Industriell användning av nanocellulosa ökar kraftigt med många tillämpningar, från till exempel starka kartongmaterial till genomskinliga filmer för elektronikanvändning.

Lars Berglund mottar Anselme Payen Award  vid det amerikanska kemisamfundets nationella vårmöte i New Orleans 2024. Han är roligt nog inte den första KTH-professorn som mottar priset. Det tilldelades Ann-Christine Albertsson, Professor emeritus vid avdelningen för Polymerteknologi år 2019.

Text: Jon Lindhe

Kontakta Lars Berglund