Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Givande att vara mentor för framtida forskare

Leende man med glasögon.
Antonio Capezza är postdoktor i polymera material. Foto: Jon Lindhe, KTH
Publicerad 2022-08-17

Postdoktor Antonio Capezza har under sommaren varit mentor för två ovanligt unga KTH-forskare – gymnasieeleverna Klara Wagenius och Mathias Chang. Tillsammans har de forskat kring användningen av växtbaserade material för att producera produkter som i dagsläget innehåller plast.

– Jag har alltid tyckt om att undervisa, så det här kändes som ett bra tillfälle att få ge något tillbaka, säger Antonio Capezza.

Eleverna deltog i Rays sommarforskarskola som riktar sig till elever som läser andra året på gymnasiet och som har ett starkt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Under två veckor får deltagarna genomföra ett projekt på KTH, SU eller KI. Syftet är att ge studenterna en förståelse för hur det är att jobba som forskare.

Första mötet med forskarvärlden

– En del av vårt uppdrag som forskare är att ge tillbaka till samhället. Det är till och med ett uttalat mål från KTH:s rektor. Vi ska inte bara forska, vi ska också fokusera på att undervisa och utbilda. Det är verkligen givande att få träffa och arbeta med de här gymnasieeleverna – det här blir deras första möte med forskningsvärlden, säger Antonio Capezza.

Forskare och elever i labbrockar.
Mathias Chang, Antonio Capezza och Klara Wagenius i labbet på KTH. Foto: Jon Lindhe, KTH

Hans forskning handlar om att använda naturliga absorbenter som proteiner och cellulosa i produkter som blöjor och dambindor. De fungerar som ett alternativ till plast och är helt nedbrytbara.

– Det första steget för studenterna har varit att få en förståelse för att de här produkterna faktiskt innehåller plast. De har sedan tillverkat egna material som de har testat för att se absorptionsförmågan. Sista steget har varit att analysera hur materialet beter sig i en simulerad natur, för att försäkra sig om att materialet är nedbrytbart och inte producerar mikroplaster.

Hur har det gått?

– De har varit väldigt entusiastiska och det har verkligen fungerat bra. Man känner att det här är något som de verkligen vill göra. De ställer massor av frågor och är oerhört nyfikna. Det har varit fantastiskt.

Stort intresse från universiteten

Två kvinnor.
Julia Mårtensson och Ann-Kristin Malz arrangerar sommarforskarskolan. Foto: Jon Lindhe, KTH

Sommarforskarskolan bygger på att forskare ställer upp som mentorer, men själva arrangemanget sköts av universitetsstudenter som Julia Mårtensson (Datateknik på Chalmers) och Ann-Kristin Malz Teoretisk fysik på University of Glasgow).

– Det finns ett stort intresse från universiteten att få in unga i forskning och ge dem möjligheten att testa på. Så vi har hittat väldigt intressanta projekt och alla elever verkar supernöjda med projekten som de har fått, säger Ann-Kristin Malz och får medhåll av Julia Mårtensson:

– Det är tack vara att mentorer som Antonio vill ställa upp och inspirera framtidens forskare som vi kan göra det här, säger hon.

Läs mer: Sommarskola på KTH gav blodad tand

Text: Jon Lindhe och Åsa Karsberg