Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sommarskola på KTH gav blodad tand

Två unga forskare i labbrockar.
Gymnasieeleverna Mathias Chang och Klara Wagenius i labbet på KTH. Foto: Jon Lindhe, KTH
Publicerad 2022-08-17

Gymnasieeleverna Klara Wagenius och Mathias Chang fick testa på att vara KTH-forskare under några sommarveckor. En erfarenhet som gav mersmak – de vill båda fortsätta forska efter studenten.

– Det har varit väldigt lärorikt. Vi har fått lära oss allt från metodik till att presentera och labba, säger Mathias Chang.

Han och Klara Wagenius har deltagit i Rays sommarskola, där gymnasister från hela landet bor tillsammans i Sigtuna i fyra veckor och gör två veckors praktik som forskare på KTH, SU eller KI.

– Det är väldigt härligt, för man bor tillsammans med tjugo andra personer som är precis lika knäppa och intresserade av naturvetenskap som en själv. Vi bor tillsammans och hjälps åt och stressar tillsammans och det är sjukt intressant att höra om alla andras projekt också, säger Klara Wagenius.

Pluggar natur

Till vardags pluggar de båda natur på gymnasiet. Projektet som de gjort tillsammans med sin mentor, KTH-forskaren Antonio Capezza, handlar om hur man kan använda växtbaserade material för att producera bland annat blöjor och bindor.

– Dagens blöjor och mensskydd är gjorda av syntetiska material som inte är förnybara och bryts ner väldigt dåligt. Så målet var att skapa material som var både nedbrytbara och förnybara, säger Mathias Chang.

– Och framför allt att minska mikroplasterna i miljön, för många av de här absorbenterna hamnar på ställen där de inte ska hamna. Det är ett problem redan vid återvinningen i och med att de måste brännas. Vårt mål är att man ska kunna kasta de här produkterna i princip var som helst utan att det påverkar miljön, säger Klara Wagenius.

Vill fortsätta forska

Både hon och Mathias Chang berättar att de var intresserade av forskning sedan tidigare, och att det var en av anledningarna till att de sökte sig till sommarskolan. Men möjligheten att få komma iväg hemifrån lockade också förstås.

– I och med att jag bor i Skåne så är det en bra bit hemifrån och man får göra något som man är jätteintresserad av. Sedan så blir det ju första forskningsprojektet redan i gymnasiet och det är kul, säger Klara Wagenius.

Känner ni att det här är något som ni vill hålla på med i framtiden?

– Ja! Efter de här fyra veckorna så är jag ganska säker på att jag vill forska mycket, säger Mathias Chang.

– Ja precis. Det känns som en självklarhet faktiskt, säger Klara Wagenius.

Om Rays sommarforskarskola

Rays riktar sig till elever som läser andra året på gymnasiet och som har ett starkt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Under fyra veckor får deltagarna upptäcka mer om vetenskap och under två av veckorna genomföra ett projekt på KTH, SU eller KI. Projektet avslutas med att studenterna får skriva en forskningsrapport och sedan presentera sitt projekt på Tekniska museet i Stockholm.

Sommarforskarskolan har anordnats sedan 2011 och syftet är att ge unga studenter en förståelse för hur det är att vara verksam som forskare.

Läs mer: raysforexcellence.se/#rays

Text: Jon Lindhe

Läs mer: Givande att vara mentor för framtida forskare