Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Teknik för kartläggning av genaktivitet i vävnad årets metod i Nature Methods

Analys av tarmvävnad.
Analys av tarmvävnad. Förstoring som visar ett område med inflammation. Med AI kan man identifiera olika immunologiska händelser och celltyper inom olika delar av inflammationen, vilket de olika färgerna illustrerar. Bild: Ludvig Larsson/SciLifeLab
Publicerad 2021-01-19

Spatial Transcriptomics, en teknik för säkrare och mer objektiv analys av vävnader som gör att man kan upptäcka sjukdomar som ALS och cancer i ett tidigt stadium, har utsetts till Method of the Year av den vetenskapliga tidskriften Nature Methods. Metoden har utvecklats på SciLifeLab av forskare från KTH och Karolinska Institutet.

Förra veckan kom årets första nummer av den vetenskapliga tidskriften Nature Methods ut. Omslaget består av en bild som illustrerar tekniken Spatial Transcriptomics, som tidskriften har utsett till Method of the Year 2020.

– Vi är extremt exalterade över att den metod som vi har utvecklat i Sverige under flera år kommer in på den prestigefyllda listan som årets metod hos Nature Methods, säger Joakim Lundeberg, professor i genteknologi på KTH.

Bland tidigare års metoder som utsetts till årets metod återfinns åtminstone två Nobelpris, Cryo-electron microscopy (2017) och Gene-editing nucleases (2020), konstaterar han.

– Så vi är i fint sällskap, säger Joakim Lundeberg.

Läs hela Håkan Soolds text