Till innehåll på sidan

Tahani Kaldeus – jobbar för en hållbar modeindustri

Sen hon var liten har Tahani Kaldéus intresserat sig för att lösa och förbättra saker runt omkring sig. Nu arbetar hon som forskningschef på Renewcell. I jobbet får hon använda sitt tekniska kunnande för att utveckla förnybara textilier och göra både modebranschen och våra garderober – lite mer hållbara.

Tahani Kaldéus.

FAKTA OM TAHANI

Namn: Tahani Kaldéus

Jobb: Head of R&D and Innovation på Renewcell

Intervju med Tahani Kaldéus, Head of R&D and Innovation på Renewcell

Hur fick du upp intresset för teknik?

– Jag är nyfiken av mig och har alltid velat förstå hur saker fungerar och hur man förbättrar dem. Det började redan i sexårsåldern. Jag minns hur jag funderade över mjölkpaket, hur det kom sig att mjölken inte läckte ut när förpackningen var gjord av papper. Jag testade att vika egna mjölkpaket och till slut ringde jag till Arla och blev kopplad till teknikavdelningen som fick förklara för mig hur det fungerade.

Vad fick dig att läsa till ingenjör?

– Jag insåg tidigt att jag gillade naturvetenskap och var duktig i de ämnena. Så för mig var det ganska självklart att läsa naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Jag visste inte exakt vad jag ville bli, men jag visste att jag ville göra coola saker och jobba med teknik. Bredden i ingenjörsyrket lockade mig och till slut föll valet på kemiteknikprogrammet på KTH.

Kan du påverka din bransch idag?

– Idag jobbar jag som forskningschef på ett företag som heter Renewcell. Just nu håller jag på att bygga upp ett litet team med stor bredd. Det är viktigt att inte att alla är stöpta i samma form, och jag vill att mina medarbetare ska ha olika erfarenheter, olika former av ingenjörsutbildningar och olika personligheter. Genom mångfald kan du få en mycket mer genomtänkt lösning och få fler perspektiv. Jag ser det som min uppgift som chef att få både företaget och medarbetarna att växa. Och det har hänt mycket hos oss, på bara ett år har vi gått från 25 till ca 100 anställda.

Hur kan ditt arbete bidra till att lösa samhällsproblem?

– Renewcell vill vara med och göra modeindustrin cirkulär. Det finns många problem i vår bransch, till exempel krävs det enorma mängder vatten för att producera bomull. För att tillverka ett enda par jeans går det åt cirka 10 000 liter vatten. Det blir väldigt problematiskt med tanke på att vi slänger lika mycket kläder som det tillverkas varje år, runt 90 miljoner ton. Och bara 1 procent återvinns. I Sverige används ett plagg ungefär 7 gånger innan det slängs. Det är ett ohållbart system. Med det sagt så finns det mycket att göra. Som att erbjuda hållbara kläder till så många som möjligt, välkomna nya innovationer och ta ansvar genom att upplysa och utbilda konsumenterna. Vi kan inte lösa all världens klädproblematik genom Renewcell, men vi försöker göra något för att vara en del av lösningen.

Hur kan nya innovationer påverka framtiden?

– Renewcell bildades av en grupp KTH-forskare som upptäckt ett nytt sätt att bryta ned cellulosa. Från början tänkte de att tekniken skulle användas till att tillverka bioetanol av skogsråvara, men så visade det sig att processen kunde användas för att bryta ner och återvinna bomullskläder. Då blev fokus att på kemiskt vis omvandla bomullen till en textilmassa, Circulose®. Det är en viskos som befintliga viskosfabriker kan använda direkt i sin produktion. Tanken är att Renewcell ska vara sista anhalten för bomullsplagg.

När plagget använts ofta, lämnats till second hand och är utslitet, då vill vi ta hand om det. Tidigare har viskos gjorts av trä, så att vi nu kan använda Circulose® bidrar till att vi sparar skog. Vi har en lång resa framför oss och vill växa och göra en ännu större förändring, just nu bygger vi en ny anläggning i Sundsvall för att expandera vår produktion. Vi har redan gjort fler uppmärksammade samarbeten, bland annat en klänning som en del av H&M:s Conscious Collection och nu håller vi på att göra jeans i den klassiska modellen 501 tillsammans med Levis. Redan 2025 måste alla EU-länder tillhandahålla återvinning av textil, vilket kommer att öka sorteringsmöjligheterna och driva på den här utvecklingen framåt.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Det är nog att jag, när jag ville lära mig mer om hållbara materiallösningar, återvände till KTH och började forska. Det är ett ganska ovanligt beslut att lämna industrin för att grotta ner sig i forskning i fem år. Men jag ville hitta framtida material att arbeta med, med fokus på hållbarhet. Så jag doktorerade och fick därmed en stämpel på att jag kan det här vilket gett mig möjlighet att få jobba med mer innovationstunga saker.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa teknik?

– Häng inte upp dig på att du behöver göra rätt val från början. Oavsett vilken inriktning du väljer så kan du forma ditt jobb mot det som intresserar dig. Du kan ändra dig längst vägen, komplettera och specialisera dig. Med en ingenjörsutbildning kommer du kunna få jobb i en massa olika branscher och arbeta med precis vad du vill. Så oavsett vad du väljer för program så stänger du aldrig några dörrar, du öppnar bara fler!

Läs fler intervjuer

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Fill the Gap
Senast ändrad: 2021-12-09