Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 16

  • "Aldrig försent att börja med it"

    I hård konkurrens om titeln Årets it-tjej lyckades KTH-studenten Sofie Borck Janeheim igår bärga utmärkelsen. Det är första gången sedan 2011 som en KTH-student tar hem priset.

  • Miljövänlig it ny inriktning på KTH

    Från och med hösten 2016 kan studenter vid KTH fördjupa sig i it och hållbarhet under sin mastersutbildning. Inriktningen är troligtvis världsunik, kommer vara tvåårig och heta Sustainable Information Society.

  • Trendbrott: Datatrafiken ökar, energiförbrukningen minskar

    Internetanvändningen har ökat allt snabbare på senare år och i takt med den energiförbrukningen och därmed utsläppen. Nya rön från forskningscentret Centre for Sustainable Communications (CESC) vid KTH visar för första gången ett revolutionerande trendbrott. Energiförbrukning och koldioxidutsläpp från it-, medie- och konsumentelektroniksektorn minskar sedan 2010 i Sverige trots en kraftigt ökad datatrafik.

  • Smartare lösningar från unga studenter

    Studenter tänker i andra banor än medelålders forskare. Många lysande idéer tog form när it-studenter gav sig på att finna hållbara lösningar inom godstransporter och energiförbrukning.

  • IT ska lösa morgondagens energiproblem

    Att reducera vår elförbrukning och få till stånd smartare lagring och distribution av elektricitet är två rejäla utmaningar som vi står inför. När den tredje upplagan av konferensen ICES går av stapeln den 2 september avser arrangörerna och KTH-forskarna att tackla dessa problem, samt definiera en rad nya utmaningar som är värda att forska vidare på.

  • Sveriges snabbaste superdator till KTH

    KTH investerar tillsammans med samarbetspartners 170 miljoner kronor för att införskaffa en ny dator. Men det är inte vilken simpel räknedosa som helst vi pratar om, utan Sveriges snabbaste superdator.

  • KTH topprekryterar från Google

    Hålla där, Nicklas Lundblad, samhällspolitisk chef på Google i Europa och som precis har blivit anställd som adjungerad professor på KTH. Hur känns det?

  • Ljusfestival på KTH

    När vintermörkret lägger sig som en kall filt över Sverige passar KTH på att uppmärksamma ljuset. Mellan den 23 och 28 november äger en ljusfestival rum i Dome of Visions på KTH:s campus vid Vallhallavägen i Stockholm.

  • Verktyg från hjärnprojekt tillgängliga för fler

    För tre år sedan bestämde sig EU-kommissionen för att satsa en miljard euro – drygt nio miljarder kronor – på The Human Brain Project. Nu, 30 månader in i forskningsprojektet om den mänskliga hjärnan, är första fasen avklarad.

  • Välkänd it-miljöforskare till KTH

  • Bättre kommunikation mellan patient, vårdpersonal och anhöriga

    Whiteboardtavlorna har gjort sitt på vårdhemmen. Det kan tre KTH-studenter konstatera. Nu vill de kasta ut tavlan till förmån för ett superenkelt verktyg som alla kan förstå och använda.

  • Studenterna ska bo i ett labb

    Snart tas det första spadtaget för att förverkliga KTH:s Live-In Lab, lägenheter för drygt 300 studenter som samtidigt är laboratorium. Idéerna till tänkbara forskningsprojekt är många, som lägenhetsväggar som flyttar sig från dag till annan, golv som genererar elektricitet när de boende går på det samt fönster som kan ändra form eller är utbytta mot tv-skärmar.

  • Mångmiljardsatsning på innovationer som främjar äldres hälsa

    Nu står det klart att InnoLIFE, det konsortium som KTH är en del av, vunnit dragkampen om EU-medel öronmärkta för att stimulera uppfinningsrikedom och nyttiggörande av vetenskapliga upptäckter för att tackla stora samhälleliga utmaningar relaterat till en åldrande befolkning.

  • Svenska it-sektorns klimatpåverkan kartlagd

    Forskare på KTH, TeliaSonera och Ericsson har precis presenterat en unik studie som kartlägger klimatpåverkan för hela den svenska it-sektorn. Trots en snabbt ökande användning av datorer och mobiler i Sverige så är utsläppen av växthusgaser per användare relativt låg.

  • Gå it-rond och fixa digitaliseringsproblemen

    Gränslösa arbetstider, havererade journalsystem inom vården och dåligt stöd vid införandet av nya it-system. Det är tre av de brister som tas upp i en ny rapport om digitala arbetsmiljöer som bland annat forskare från KTH varit med och tagit fram. Kostnaden för bristerna uppgår till miljardbelopp, och en lösning kan vara att gå it-rond.

  • Nytt material ska efterlikna hjärnans synapser

    Forskare vid KTH och Stanford University har testat ett nytt material att tillverka datorkomponenter av. Materialet ska enligt forskarna vara så pass billigt att det kan utgöra en hörnsten i byggandet av datorer som kan imitera hur den mänskliga hjärnan fungerar.