Till innehåll på sidan

“Biotekniken är en nyckelfaktor för att lösa många utmaningar”

Picture of He Li
Publicerad 2024-04-24

Hallå där, He Li!

He Li är forskare inom livsmedelsvetenskap och teknologi på avdelningen för glykovetenskap vid KTH:s skola för kemi, bioteknologi och hälsa (CBH) och arbetar för närvarande med forskning som fokuserar på att utveckla biotekniska lösningar för hållbara livsmedelssystem, förnybara material och energiproduktion. Hon bidrar också till det organisatoriska arbetet för KTH FOOD.

Att bekämpa ohållbarhet i livsmedelssystemet 

Att skapa hållbarhet inom livsmedelssystemet är ett problem som världen står inför idag. He Li tar itu med frågor om ohållbarhet i livsmedelssystemet i sin forskning. ”Ohållbar livsmedelsproduktion har en oförutsebar påverkan på människor, djur och alla ekosystem. Klimatförändringarna innebär betydande utmaningar för våra livsmedelssystem genom att förvärra variationer i skördar och hota livsmedelssäkerheten. Dessutom förvärrar livsmedelsförluster och matsvinn problem som rör ohållbar utveckling. För att effektivt bemöta behoven hos en växande befolkning och uppnå målen för hållbar utveckling är det viktigt att prioritera livsmedelsproduktion och minimera livsmedelsavfall”, kommenterar hon. 

Forskning för att främja förändring och skapa en grönare framtid 

Som forskare med erfarenhet inom bioteknik, molekylärbiologi och analytisk kemi ligger He Lis passion inom hållbarhet, där hon är engagerat och använder sin expertis för att främja hållbara metoder och bidra till en grönare framtid. ”Just nu är min uppmärksamhet riktad mot att forska och utveckla biotekniska lösningar för hållbara livsmedelssystem, förnybara material och energiproduktion. Utan tvekan beror framsteg inom dessa områden på gemensamma ansträngningar och kräver att var och en av oss förespråkar förändring steg för steg”, förklarar hon. 

På frågan om hur hennes forskning kan bidra till att lösa problemen inom livsmedelssystemet svarade He Li, ”jag tror att biotekniken är en nyckelfaktor för att lösa många utmaningar. En tvådelad strategi som överväger att omvandla livsmedelsavfall till värdeökande produkter samtidigt som man utvecklar banbrytande teknologier för att förbättra jordbrukets hälsa och produktivitet. Jag tror att vetenskaplig forskning och teknologisk innovation kommer att göra betydande bidrag till att forma ett mer hållbart och välmående samhälle i framtiden.” 

Förståelse för livsmedelssystemen – ett gemensamt uppdrag 

He Li betonar vikten av ett tvärvetenskapligt samarbete för att möta de mångfacetterade utmaningarna med hållbarhet inom livsmedelssystemet. När hon ombeds kommentera sin anknytning till KTH FOOD svarade He Li, ”KTH FOOD Centre är dedikerat till att främja hållbara och hälsosamma livsmedelssystem genom att förena forskare med specialiserad expertis och passion inom detta område. Samarbetet med yrkesverksamma från olika bakgrunder vid KTH FOOD erbjuder inte bara ovärderliga läro- och utvecklingsmöjligheter utan skapar också möjligheter för samarbetsprojekt. Detta djupare engagemang gör att jag får en mer omfattande förståelse för livsmedelssystemen, vilket går utöver de tekniska aspekterna. Som aktiv medlem i KTH FOOD är jag glad att bidra med min expertis till vårt gemensamma uppdrag.” 

Genom hennes forskning och samarbetsinsatser strävar He Li efter att driva vetenskapen framåt och jobba mot en mer hållbar och motståndskraftig framtid för kommande generationer.