Till innehåll på sidan

Hallå där, Stefania Giacomello!

Hallå där - en ny serie för att lära känna KTH FOOD fakultet

Stefania Giacomello
Publicerad 2023-05-30

Giacomello bedriver sin forskning inom spatial biology, och hon studerar hur biologisk information om celler i en vävnad är uppbyggd i 2D. Hennes forskargrupp siktar på att upptäcka den nära kopplingen mellan mat och människans tarmflora, och särskilt hur kostinterventioner kan vara fördelaktiga för tarmfloran och därmed vår hälsa.

Inom området spatial biology utvecklar Stefania molekylära metoder för att förstå hur genuttrycket förändras från cell till cell i en rumslig gradient och hur celler kommunicerar sinsemellan. 

– Att uppnå en så kallad spatial resolution för denna process är avgörande eftersom celler är fysiskt sammankopplade och biologiska signaler sprider sig från en cell till en annan, säger Giacomello. 

Visste du?

Vilken funktion en cell har avgörs av vilka gener i cellen som är aktiva eller inaktiva. 

Cellens placering i vävnaden påverkar också cellfunktionen. 

Spatial Transcriptomics är en teknik som gör det möjligt för forskare att mäta aktiviteten i en vävnad och kartlägga var aktiviteten sker. 

Denna teknik har förbättrat vår förståelse för flera sjukdomar. 

Vilken tror du är den viktigaste utmaningen inom livsmedelssystemet idag?

Att skapa hållbara personliga dieter som är förenliga med vår genetiska/mikrobiella bakgrund. 

Hur kopplas din forskning till mat?

Vi har nyligen utvecklat ett nytt tillvägagångssätt som heter "Spatial metaTranscriptomics" (SmT), som utgår från Spatial Transcriptomics-teknologin som utvecklades vid KTH/SciLifeLab 2016 (Ståhl et al., 2016), för att simultant studera inte bara genuttrycket av vävnader i 2D utan även deras mikrobiella innehåll (bakterier och svamp). Att undersöka det mikrobiella innehållets inverkan på vävnader som människans tarm är extremt viktigt för att studera en mängd forskningsfrågor relaterade till mat. Till exempel: hur påverkar en specifik typ av kost vår tarmflora och därmed homeostasen i vårt system? Eller hur kan en specifik typ av diet bidra till att förebygga vissa sjukdomar kopplade till tarmflorans hälsa? 

Hur kommer det sig att du valt att forska om spatial biology?

Vi har arbetat med utvecklingen av SmT för att möjliggöra en helt ny typ av forskningslinje, som för närvarande är outforskad. Det finns en ökande mängd kunskap som beskriver det nära sambandet mellan tarmfloran och vår hälsa. Att således kunna studera tarmflora tillsammans med värdresponsen på en rumslig nivå kommer att innebära ny kunskap, och vår ambition är att denna i framtiden kommer att vara omvälvande inom det medicinska området. 

Vilket värde ser du i att vara affilierad med KTH FOOD Center?

Att vara affilierad med KTH FOOD Center är en unik möjlighet att inte bara nätverka med olika experter som arbetar med ämnen relaterade till mat (från dess komponenter till dess modifiering) som kan ge oss feedback och insikter för vår forskning, utan också att skapa multidisciplinära samarbeten. Faktum är att vi måste studera problemet från flera olika vinklar för att verkligen förstå den nära kopplingen mellan mat och tarmflora.