Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Emil Björnson

Professor i trådlös kommunikation

Trådlös uppkoppling mot internet är en självklar del av våra liv och krävs till exempel för att betala, arbeta, se på film eller umgås. Den fungerar utmärkt på vissa platser men många upplever dagligen hur täckningen försvinner när de rör sig på stan eller landsbygden. Hälften av världens befolkning saknar också helt bredbandsuppkoppling. Nya tillämpningar såsom glasögon för utökad verklighet och självkörande bilar kommer bli begränsade till användning i vissa områden ifall täckning inte är för alla.

Emil Björnson utvecklar 6G-teknik för att förändra detta. Han har skapat algoritmer som används i 5G-mobilmaster för att rikta signaler mot mobilerna i stället för att skicka dem blint. Detta möjliggör mer datatrafik och högre energieffektivitet, men rår inte på täckningsproblemet.

Nu framställer Björnson ny teknik för att sprida ut antennerna över staden och landsbygden, som komplement till dagens höga master. Antennerna ska samarbeta genom att skicka riktade signaler från olika håll och öka chansen att de når fram överallt. Forskningen blandar matematik med algoritmutveckling och datorsimuleringar.

Målet för Emil Björnsons forskning är att lösa täckningsproblemet på ett ekonomiskt och energieffektivt sätt, så att vi alla kan uppleva en trådlös framtid utan begränsningar.

Niklas Arvidsson
Emil Björnson
Mattias Blennow
David Broman
Terrence Edison Brown
Peter Dinér
Maurice Duits
Lorenzo Frassinetti
Annina H. Persson
Paul Hudson
Sabine Höhler
Pavel Korzhavyi
Robert Lagerström
Josefin Larsson
Matilda Larsson
Jonas Mårtensson
Ulla Mörtberg
Kristina Nyström
Karin Odelius
Lisa Prahl Wittberg
Cristian Rojas
Elena Troubitsyna
Xiongfei Wang