Till innehåll på sidan

Lorenzo Frassinetti

Professor i fusionsplasmafysik med inriktning mot analys av experimentdata

Lorenzo Frassinetti har arbetat på KTH sedan 2007 och är för närvarande på avdelningen för Elektromagnetism och fusionsfysik och fokuserar på utvecklingen av mer hållbara energikällor. Han arbetar med fusions- och plasmafysik, med målet att ha ett färdigt fusionskraftverk runt 2050.

Kärnfusion är en hållbar energikälla som använder sig av isotoper av väte som bränsle och som inte producerar växthusgaser. Lorenzo samarbetar med de stora internationella laboratorierna på området, vilket omfattar ITER-projektet som för närvarande är under uppbyggnad i Frankrike.

Lorenzos aktiviteter har rört sig över flera forskningsområden och han undersöker för närvarande effekten olika bränsletyper har på fusionsplasmers prestanda. Målet är att finna mer exakta prognoser för framtida fusionskraftverk. Han har nyligen samordnat ett experiment inom tritiumkampanjen hos JET och samordnar nu den experimentella verksamheten hos ett stort internationellt team vid fyra europeiska laboratorier.

Lorenzo har även undervisat i flera kurser, inklusive ”vektoranalys” i över 10 år. Tack vare implementeringen av kontinuerlig examination och ett målorienterat betygssystem i en kurs i matematik, har han blivit vald till bästa lärare två gånger på CELTE-programmet.

Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2023-03-29
Niklas Arvidsson
Emil Björnson
Mattias Blennow
David Broman
Terrence Edison Brown
Peter Dinér
Maurice Duits
Lorenzo Frassinetti
Annina H. Persson
Paul Hudson
Sabine Höhler
Pavel Korzhavyi
Robert Lagerström
Josefin Larsson
Matilda Larsson
Jonas Mårtensson
Ulla Mörtberg
Kristina Nyström
Karin Odelius
Lisa Prahl Wittberg
Cristian Rojas
Elena Troubitsyna
Xiongfei Wang