Till innehåll på sidan

Matilda Larsson

Professor i medicinsk bildbehandling

2010 blev Matilda Larsson teknologie doktor i teknik och hälsa vid KTH. Matilda forskning syftar till att utveckla och validera nya avbildningstekniker och bildbehandlingsalgoritmer för förbättrad diagnostik och behandling inom hälso- och sjukvården.

Hennes arbete fokuserar framför allt på att utveckla kvantitativa ultraljudsmetoder för att mäta deformation och elastiska egenskaper av olika typer av vävnader, utan att invasiva ingrepp behövs. Kunskap om vävnadens mekaniska egenskaper kan hjälpa vården att diagnosticera och bättre förstå skade- och sjukdomsförlopp samt välja rätt typ av behandling.

Metoderna utvecklas i programmerbara ultraljudssystem och testas i avancerade patientspecifika modeller av exempelvis blodkärl och hjärna. De ultraljudsbaserade metoderna kan exempelvis användas för att avgöra om ett aterosklerotiskt plack (åderförkalkning) i halskärlet är så skört att det riskerar att orsaka en stroke och därför behöver opereras bort.

Metoderna som Matilda utvecklar kan också bidra till att förstå hur användning av sugklocka vid svåra förlossningar påverkar fostrets hjärna och mammans bäckenbottenmuskulatur. 

Innehållsansvarig:evenemang@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2023-03-29
Niklas Arvidsson
Emil Björnson
Mattias Blennow
David Broman
Terrence Edison Brown
Peter Dinér
Maurice Duits
Lorenzo Frassinetti
Annina H. Persson
Paul Hudson
Sabine Höhler
Pavel Korzhavyi
Robert Lagerström
Josefin Larsson
Matilda Larsson
Jonas Mårtensson
Ulla Mörtberg
Kristina Nyström
Karin Odelius
Lisa Prahl Wittberg
Cristian Rojas
Elena Troubitsyna
Xiongfei Wang