Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Xiongfei Wang

Professor i Effektelektroniska system

Forskningsområden: modellering och kontroll av effektelektronik, stabilitet och kvalitet i effektelektroniska kraftsystem, integrering i elnät för förnybar energi, HVDC och STATCOM.

Xiongfei Wang började på KTH på deltid 2020 och har arbetat som professor på heltid sedan november 2022. Hans forskning fokuserar på effektelektronik som möjliggör flexibel styrning av elektrisk effekt. Teknologin använder sig av datorer och halvledarkretsar för att omvandla elektrisk effekt från en form till ett annan. Med åren har det blivit en grundläggande teknik för den gröna omställningen i moderna energisystem. Effektelektroniska enheter används till att utnyttja förnybar energi för elproduktion, för att effektivt överföra och förbruka el och för att elektrifiera transporter och industriprocesser.

Den utbredda användningen av effektelektronik förändrar i grunden drift och styrning av elektriska kraft- och energisystem. Den här transformationen medför omfattande utmaningar gällande stabilitet och säkerhet i elförsörjningen. För att ta itu med utmaningarna har Xiongfei Wangs forskning ägnats åt systemintegrering och styrning av effektelektroniska enheter.
 

Niklas Arvidsson
Emil Björnson
Mattias Blennow
David Broman
Terrence Edison Brown
Peter Dinér
Maurice Duits
Lorenzo Frassinetti
Annina H. Persson
Paul Hudson
Sabine Höhler
Pavel Korzhavyi
Robert Lagerström
Josefin Larsson
Matilda Larsson
Jonas Mårtensson
Ulla Mörtberg
Kristina Nyström
Karin Odelius
Lisa Prahl Wittberg
Cristian Rojas
Elena Troubitsyna
Xiongfei Wang