Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Anders Andersson

Professor i metagenomik

Anders Anderssons forskning fokuserar på de miljardtals mikroorganismer som bebor jordens ekosystem. Hans arbete lyfter fram hur dessa mikroskopiska livsformer, som överstiger antalet stjärnor i universum och utgör en större biomassa än jordens samlade djurpopulation, är avgörande för ekosystemens funktion, inte minst i havet. Anderssons grupp utvecklar och använder DNA-baserade tekniker för att studera dessa organismer utan att behöva odla dem i laboratorium, vilket möjliggör analys även av svårodlade mikrober. Genom att extrahera och sekvensera DNA från vattenprover kan han och hans forskargrupp kartlägga och analysera arvsmassan hos olika planktonarter, vilket avslöjar deras näringsbehov, släktskap och anpassningar till miljön. 

Vidare utvecklar Anderssons grupp metoder för DNA-streckkodning för att kvantifiera arter i miljöprover, vilket bidrar till en djupare förståelse av biologisk mångfald och mikroorganismers ekologiska roller. Hans forskning har resulterat i omfattande kartläggningar av mikrobiellt liv i

Östersjön, inklusive upptäckten och dokumentationen av hundratals tidigare okända planktonarter. Genom samarbeten med andra forskargrupper arbetar Andersson för att utveckla och förbättra DNA-baserade metoder för miljöövervakning, vilket är avgörande för att bevaka och skydda Sveriges unika ekosystem.

Anders Andersson
Madeline Balaam
Karin Bradley
Véronique Chotteau
Jens Edlund
Karin Edvardsson Björnberg
Henrik Ernstson
Kerstin Forsberg
Šarūnas Girdzijauskas
Stefan Grönkvist
Dilian Gurov
Kristinn B. Gylfason
Patrik Hilber
Milan Horemuz
Erik Jenelius
Fredrik Johansson
Magnus Johnson
Johan Karlsson
Stefano Markidis
Daniel Månsson
Jenny Paulsson
Christopher Peters
Stephan Roth
Jennifer Ryan
Ragnar Thobaben
Frauke Urban
Francisco Vilaplana
Ming Xiao
Ozan Öktem