Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Patrik Hilber

Professor i elektroteknik med inriktning mot tillförlitlighet i elkraftsystem

Patrik Hilber forskar på metoder för att förbättra våra elnät. Ett effektivt elnät måste vara tillförlitligt och kunna hantera både befintliga och oförutsedda problem på ett kostnadseffektivt sätt. Forskningen omfattar allt från att hantera åldrande elkraftkomponenter och träd som orsakar kortslutningar i luftledningar, till att säkerställa att elnätet kan distribuera energi från nya vindkraftparker och motstå olika sabotageaktioner.

Att samhällets beroende av elektricitet ökar i takt med att elnäten förbättras kan verka paradoxalt men beroendet är överlag positivt, eftersom elnätet och elproduktionen spelar en central roll i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Dock är det viktigt att närma sig denna utveckling med försiktighet, särskilt med tanke på dess komplexitet.

Patrik och hans forskargrupp utvecklar metoder för att identifiera var förbättringar ger mest nytta och var det kan vara acceptabelt att inte prioritera lika högt. Deras arbete har lett till investeringsplaner på flera miljarder i elnäten, vilket understryker forskningens betydelse.

En växande del av deras arbete fokuserar på hur vi hanterar befintlig information och hur vi kan få tillgång till ny information. Effektivt arbete med denna information för att stödja ett robust och hållbart elnät utgör en av de största utmaningarna för Patrik framöver.

Anders Andersson
Madeline Balaam
Karin Bradley
Véronique Chotteau
Jens Edlund
Karin Edvardsson Björnberg
Henrik Ernstson
Kerstin Forsberg
Šarūnas Girdzijauskas
Stefan Grönkvist
Dilian Gurov
Kristinn B. Gylfason
Patrik Hilber
Milan Horemuz
Erik Jenelius
Fredrik Johansson
Magnus Johnson
Johan Karlsson
Stefano Markidis
Daniel Månsson
Jenny Paulsson
Christopher Peters
Stephan Roth
Jennifer Ryan
Ragnar Thobaben
Frauke Urban
Francisco Vilaplana
Ming Xiao
Ozan Öktem