Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Dilian Gurov

Professor i datavetenskap

Precis som vi i fysiken använder matematikens språk för att beskriva fysiska objekt och deras rörelse, använder vi i teoretisk datavetenskap matematiskt språk för att beskriva datorprogrammens beteende. Särskilt gör vi matematiska, formella bevis för sådana program.

Detta kan ha stor praktisk betydelse för program som styr fysiska enheter, eftersom enheterna kan skada oss om de beter sig felaktigt. Formella beskrivningar och bevis ger en hög grad av tillit till korrektheten hos dessa program.

Dilian Gurovs forskning fokuserar på att utveckla modulära tekniker som möjliggör att beteendet och egenskaperna hos komplexa program kan sammansättas av enklare programkomponenter och deras beteenden, och att göra formella bevis för dessa.

Ur ett teoretiskt perspektiv är det som Dilian utvecklar abstrakta, matematiska teorier om datorprogram och deras egenskaper. Elegansen och skönheten i sådana teorier har alltid varit en viktig inspirationskälla för hans arbete. Ur ett praktiskt perspektiv samarbetar Dilian med industrin, i synnerhet med Scania, för att tillämpa matematiska tekniker för att förbättra säkerheten för tunga fordon.

Anders Andersson
Madeline Balaam
Karin Bradley
Véronique Chotteau
Jens Edlund
Karin Edvardsson Björnberg
Henrik Ernstson
Kerstin Forsberg
Šarūnas Girdzijauskas
Stefan Grönkvist
Dilian Gurov
Kristinn B. Gylfason
Patrik Hilber
Milan Horemuz
Erik Jenelius
Fredrik Johansson
Magnus Johnson
Johan Karlsson
Stefano Markidis
Daniel Månsson
Jenny Paulsson
Christopher Peters
Stephan Roth
Jennifer Ryan
Ragnar Thobaben
Frauke Urban
Francisco Vilaplana
Ming Xiao
Ozan Öktem