Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Daniel Månsson

Professor i smarta elnät med inriktning mot kraftsystemkomponenter

Daniel Månsson har forskat om energilagring i smarta elnät och hur detta kan effektivisera den energi som olika elanvändare nyttjar. Det kan vara så enkelt som att en användare lagrar ett överskott av energi då elen är billig för att sedan använda den när elen är dyr. Det kan även vara hur olika aktörer i elnätet bäst ska kunna leverera stödtjänster för att bibehålla ett stabilt elnät med mycket förnybar elproduktion.

Implementering av energilagring i elnätet är viktig för att bl.a. nå klimatmålen menolika energilager är inte likvärdiga i alla situationer utan lämpligheten varierar beroende på bl.a. övergripande mål. Med avstamp i att t.ex. många batterier använder ämnen som är dyra eller vars gruvdrift är kritiserad är det därför önskvärt att optimera systemet för att t.ex. minska kostnaden per lagrad kWh eller förlusterna vid önskad effektnivå.

Daniel och hans forskargrupp har studerat hur olika användare, utefter sina mål och begränsningar, bäst ska kunna styra sina effektflöden m.h.a. ett energilager. Det innefattar bl.a. hur lämplighetsindex ska utformas, hur olika sorters energilager ska kombineras för att få synergieffekter eller hur åldrandet av systemen påverkar. De har även studerat hur elbilar kan agera som energilager och, tillsammans med andra system , stödja elnätet.

Anders Andersson
Madeline Balaam
Karin Bradley
Véronique Chotteau
Jens Edlund
Karin Edvardsson Björnberg
Henrik Ernstson
Kerstin Forsberg
Šarūnas Girdzijauskas
Stefan Grönkvist
Dilian Gurov
Kristinn B. Gylfason
Patrik Hilber
Milan Horemuz
Erik Jenelius
Fredrik Johansson
Magnus Johnson
Johan Karlsson
Stefano Markidis
Daniel Månsson
Jenny Paulsson
Christopher Peters
Stephan Roth
Jennifer Ryan
Ragnar Thobaben
Frauke Urban
Francisco Vilaplana
Ming Xiao
Ozan Öktem