Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Frauke Urban

Professor i industriell ekonomi med inriktning mot hållbara energisystems ekonomi och organisation

Frauke Urban forskar kring ekonomi och organisation för hållbara energisystem. Hennes forskning och undervisning fokuserar på en hållbar omställning av energisystem och energirelaterade industrier för att minska utsläpp som leder till klimatförändringar.

Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och påverkar människor, miljön och ekonomin. Energi- och klimatfrågor är nära sammankopplade eftersom cirka 80% av den globala energiförsörjningen kommer från fossila bränslen. Deras förbränning leder till utsläpp av växthusgaser som bidrar till klimatförändringar. Men energi är ändå nödvändigt för våra mänskliga behov såsom matlagning, uppvärmning, kylning, belysning och är avgörande för att driva ekonomier, inklusive jordbruk, industrier och tjänster, transport, telekommunikation hälsovård och dylikt.

Under de senaste 20 åren har Frauke arbetat med många frågor relaterade till hållbara energisystem. Hennes arbete inkluderar energimodellering för att utveckla scenarier där fossila bränslen byts ut med förnybar energi, teknisk innovation inom förnybar energi, energi- och klimatpolitik samt energirättvisa. De senaste åren har hon fokuserat på hållbara omställningar av energisystem för industri och transport, inklusive luftfart och sjöfart.

Anders Andersson
Madeline Balaam
Karin Bradley
Véronique Chotteau
Jens Edlund
Karin Edvardsson Björnberg
Henrik Ernstson
Kerstin Forsberg
Šarūnas Girdzijauskas
Stefan Grönkvist
Dilian Gurov
Kristinn B. Gylfason
Patrik Hilber
Milan Horemuz
Erik Jenelius
Fredrik Johansson
Magnus Johnson
Johan Karlsson
Stefano Markidis
Daniel Månsson
Jenny Paulsson
Christopher Peters
Stephan Roth
Jennifer Ryan
Ragnar Thobaben
Frauke Urban
Francisco Vilaplana
Ming Xiao
Ozan Öktem