Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Kristinn B. Gylfason

Professor i mikrosystemteknik med inriktning mot fotonik

Kristinn Gylfason forskar på nanofotonik och hur den kan användas för att förbättra vår miljöövervakning och våra kommunikationssystem.

Lokalisering av dolda källor till utsläpp av växthusgaser så som koldioxid och metan blir allt viktigare i och med den globala uppvärmningen. Med nanofotonikens verktyg kan små och billiga gassensorer tillverkas i stora volymer för att skapa globala nätverk av miljöövervakande sensorer. Kristinn och hans forskargrupp har tagit fram miniatyriserade optiska koldioxid och metansensorer som kan stoppas in i smarta mobiler eller flygas runt i drönare för att säkerställa luftkvalitén och lokalisera utsläpp.

I och med det ständigt växande behovet av datakommunikation blir en större och större del av våra kommunikationssystem optiska. Med nanofotonikens metoder kan man ersätta energikrävande mikroelektroniska kretsar med ljuskretsar som kan hantera stora mängder data med minimal energiförbrukning. Kristinn och hans forskargrupp har tagit fram sådana ljuskretsar som kan dramatiskt minska effektförbrukning i datacenter.

Anders Andersson
Madeline Balaam
Karin Bradley
Véronique Chotteau
Jens Edlund
Karin Edvardsson Björnberg
Henrik Ernstson
Kerstin Forsberg
Šarūnas Girdzijauskas
Stefan Grönkvist
Dilian Gurov
Kristinn B. Gylfason
Patrik Hilber
Milan Horemuz
Erik Jenelius
Fredrik Johansson
Magnus Johnson
Johan Karlsson
Stefano Markidis
Daniel Månsson
Jenny Paulsson
Christopher Peters
Stephan Roth
Jennifer Ryan
Ragnar Thobaben
Frauke Urban
Francisco Vilaplana
Ming Xiao
Ozan Öktem